Каква е ролята на фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа

Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа осигурява изплащане на компенсация на клиентите на инвестиционен посредник чрез набраните от вноските на инвестиционните посредници във фонда средства в случаите, когато инвестиционният посредник не е в състояние да изпълни задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с неговото финансово състояние. Неплащането на дължимите вноски от инвестиционния посредник съгласно Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) не лишава правоимащите клиенти на инвестиционния посредник от компенсация.

Създаването на фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа в България се базира на Директива 97/9/ЕК от 3 март 1997 г. относно схемите за обезщетение на инвеститорите. Целта на фонда е осигуряване на защита преди всичко на “дребните” инвеститори, като се предвижда постепенно хармонизиране на нивото на компенсация с тези от страните членки на Европейския съюз.

Фондът гарантира изплащане на компенсация на всеки клиент на инвестиционен посредник в размер от 90 на сто от стойността на вземането, но не повече от 12 000 лв. за 2006 г., като се предвижда това ниво постепенно да се увеличава до 24 000 лв. за 2007 г., 30 000 лв. за 2008 г. и 2009 г., а от 2010 г. се хармонизира с изискванията на Директива 97/Е/ЕК и става съответно 40 000 лв. Подобни фондове съществуват в повечето страни членки. За сравнение, фондът във Франция гарантира изпащането на до 70 хил. евро, а в Гърция до 30 хил. евро., сподели председателят на Управителния съвет на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа Милети Младенов по време на по време на провелия се с медийното партньорство на Investor.bg Форум „Български бизнес дни“.

Фондът обхваща 59 инвестиционни посредници и 29 търговски банки, които са инвестиционни посредници. Основните източници за набиране на средства от фонда са встъпителните и годишните вноски на посредниците. Встъпителните вноски се внасят еднократно и са в размер едно на сто от минималния изискуем капитал за инвестиционен посредник, съобразно разрешените услуги и дейности по чл. 54 от ЗППЦК. Размерът на годишните вноски се определя за всяка година от Управителния съвет на фонда и той е еднакъв за всички инвестиционни посредници. Към настоящия момент инвестиционните посредници са задължени да правят встъпителни вноски, равни на 0,5 на сто от общия размер на паричните средства и 0,1 на сто от общия размер на клиентските активи за предходната година, определен на средно месечна основа.

„Само в две от новоприсъединилите се държави към ЕС има фалити – Чехия и Унгария, при които средствата, натрупани във фонда са се оказали недостатъчни и държавата е оказала индиректна помощ“, каза още Младенов. Най-голям е обаче броят на фалитите в Великобритания, най-вече в сферата на финансово консултантство.

Кристиян Костов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *