Каква е тенденцията в движението на лихвите по депозитите?

Спестяванията на домакинствата, съхранявани на влогове в банките нарастват за четвърта поредна година и в края на юли месец 2013 г. достигат рекордните 37,263 млрд. лв., по данни на Българска народна банка (БНБ).

За първите седем месеца на годината депозитите са генерирали лихви в размер на 804,6 млн. лв.

Лихви по депозити на домакинствата в лева, средно за банковия пазар

Според статистиката на БНБ през юли 2013 г. на годишна база средният лихвен процент по депозитите на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД) с договорен матуритет* в левове се понижава с 0,93 процентни пункта до 4,01%.

Месец по-рано лихвите по депозитите на домакинствата в левове бяха със среден размер от 3,97%. Това е спад от почти един процент в сравнение с началото на година. За януари 2013 г. данните на БНБ отчитат среден лихвен процент от 4,73% за левовите депозити на гражданите.

Същевременно през юли 2012 г. на годишна база средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове е бил 4,94%.

Лихви по депозити на домакинствата в лева за срок от 1 година

През юли 2013 г. на годишна база средният лихвен процент по депозитите на домакинствата за срок от 1 година, с договорен матуритет в левове е 3,86%. Месец по-рано размерът на средният лихвен процент по тези депозити е 3,85%.

За януари тази година данните на БНБ отчитат среден лихвен процент по депозитите на домакинствата за срок от 1 година от4,59%, а през юли 2012 г. на годишна база средният лихвен процент по депозитите на домакинствата с договорен матуритет в левове е бил 4,88%.

Тенденцията показва безспорен спад в лихвите по депозитите. Ликвидността на банките**, опериращи в страната не представлява задържащ фактор и нейното стабилно ниво категорично способства за спада на лихвите.

Вероятност от преустановяване на тенденцията за понижение на лихвените проценти по депозитите би могла да възникне евентуално при настъпване на нов лихвен цикъл в политиката на водещите централни банки, се казва в анализ на БНБ.

*Депозити с договорен матуритет – депозити, които не са незабавно на разположение, тъй като имат договорен срок или други ограничения при ползването им. Включват се срочните депозити и други депозити, които имат посочените характеристики (гаранционни депозити; обезпечения; набирателни, ликвидационни сметки и др.)

**Ликвидността на банките представлява способността им във всеки един момент без забава да могат да изпълняват ежедневните си задължения, както в нормална банкова среда, така и в условията на криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *