Какви опасности ни дебнат при бързите кредити

Бързите кредити, които са раздадени в България нарастват с близо 15%, като размерът им се увеличава за шесто поредно тримесечие, съобщи финансовият консултант Стойне Василев пред телевизия „Блумбърг”. 

По думите му заемането на бързи кредити се превръща в сериозен риск, когато средствата биват използвани за покупка на продукти като скъпи телефони, техника, почивки и екскурзии, които се връщат в рамките на година.

„В тези случаи закъснението дори с една вноска може да вкара заемополучателите в дългова спирала“, обясни той. Според финансовия консултант при подобно развитие на събитията се правят две основни грешки, а именно – тегленето на още кредити или избягването на фирмата, отпуснала заема, или на колекторската компания.

За да избегнат подобен негативен сценарий, хората, които обмислят да заемат бърз кредит е необходимо да прегледат условията по кредита и стриктно да спазват сроковете за погасяване.

Василев посочи още, че е препоръчително заделянето на буфер, както и заемането на такава сума, при която вноската по обслужване на заема не следва да бъде по-голяма от 10-15-20% от личния доход, за да не се влезе в дългова спирала.

Трябва внимателно да се преглеждат и текстовете на договорите, тъй като е възможно да има условия, които не са афиширани, а носят определени тежести за получаващия кредита, информира pik.bg. И накрая, но не напоследно място, не се подвеждайте по шумна реклама и обещания от типа -подарък за вас, безлихвен кредит при първи договор и вноски без лихва. Във всички случаи има начин фирмите да си получат тези пари, но по друг начин.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *