Какви перспективи за бизнес предлага Африка?

Все повече световни компании се интересуват от целенасочени инвестиции в Субсахарска Африка. Въпреки това все още не е сигурно, че големи надежди за региона ще се материализират, пишe CNBC.

„Историята на Субсахарска Африка е много жива и истинска… много компании са фокусирани върху взимането на ранно изпреварващо предимство в тoзи много, много голям пазар“, заяви Ричард Легет, главен изпълнителен директор на Frontier Strategy Group.

Измерителят Frontier Markets Index, изготвен от групата специално за The Wall Street Journal, установи, че Нигерия оглавява списъка сред най-привлекателните гранични пазари и че големите европейски и американски мултинационални компании са заинтересовани в преследването на инвестиции в региона.

„Това е най-голямата икономика в Субсахарска Африка и тя се разраства много бързо“, посочи Легет, добавяйки, че 9 от 20-те водещи пазари, следени от мултинационалните компании, са в Субсахарска Африка. „Идеята е, че ще има увеличаващо се потребление в тези пазари“, каза още той.

Въпреки цялостния оптимизъм частният сектор все още не е наясно кога инвестициите в Африка ще се отплатят.

Базираният в Сингапур търговец на селскостопански стоки и храни Olam International присъства в 25 африкански страни, след като инвестира повече от 1 млрд. долара в региона. Въпреки че компанията стартира бизнеса си в Нигерия през далечната 1989 г., анализатори са все по-малко от ентусиазирани за способността ѝ да генерира възвращаемост на континента.

„Тяхното представяне не е добро“, каза Уей Бин, анализатор в Maybank-Kim Eng. „Като цяло, бих казал, че възвръщаемостта е по-ниска, отколкото са очаквали“, добави той.

Един от проектите на Olam – бизнес с тор в Габон, вероятно ще бъде „дългосрочно главоболие“, отбеляза още Уей Бин. Проектът, който бе представен през 2010 г., първоначално се очакваше да започне да функционира от първата половина на тази година. Производството обаче все още не е започнало поради проблемите, свързани с превишаването на разходите вследствие на затруднените доставки на газ.

„Проблемите, които се случиха с Olam, са това, което се случи и с други фирми“, каза Уей Бин. „Правенето на бизнес в Африка за никого не е лесна задача, защото изисква справянето с толкова много практически проблеми“, добави той.

Подобно на ситуацията в много от развиващите се пазари, бизнесът на континента е затруднен от корупцията, лошата инфраструктура, политическата нестабилност и нефункциониращите правителства.

Въпреки това чуждестранните инвестиции на континента не показват никакви признаци на затихване. Очаква се външните вложения да надхвърлят 80 млрд. долара през тази година според съвместен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Африканската банка за развитие от май.

Като цяло, Африка стана втората най-атрактивна дестинация за инвестиции в света през миналата година, оставайки непосредствено зад Северна Америка. Черният континент се похвали с ръст на дела си от световните преките чуждестранни инвестиции до най-високото си ниво за последните 10 години – 5,7%, според доклад на EY.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *