Какви промени настъпиха в данъчните закони в последните дни

Парламентът окончателно прие изменения в данъчните закони. В тях се регламентират данъчни облекчения и облагания за физическите лица. С промените се предвижда и плавно увеличаване на акциза на цигарите от 2016-а година. Ето какво още се променя:

Облагането на доходите от лихви по влогове в банки на физическите лица за следващата година ще остане на ниво от 8%.

Въведоха и две допълнителни облекчения за деца и за деца инвалиди. Облагаемият доход ще се намалява годишно с 200 лева на дете до 18-годишна възраст. За родителите с деца инвалиди се предвижда преференцията да е до 2000 лева.

В Закона за акциза и данъчните складове се предвижда промяна в акцизната ставка на тютюневите изделия. Депутатите решиха акцизът да започне плавно да се увеличава от 2016-а година и следващите две години, като до 2018-а година акцизът върху цигарите трябва да достигне 187 лева на 1000 къса. По искане на много хора, които работят на граждански договор се въведе условието авансовият данък през четвъртото тримесечие да бъде отдържан от работодателя само ако лицето писмено предяви такова искане. В противен случай лицето ще го внася с Годишната си данъчна декларация. Ако лицата на граждански договор подадат декларацията си по електронен път и платят данъка в срок, ще получават данъчно облекчение от 5%.

С промените в данъчните закони се въвежда и персонален идентификационен код, с който ще се подава данъчната декларация без да е необходим електронен подпис. В Закона за местните данъци и такси се създаде възможност всеки гражданин да подава декларацията си за местен дакък, за МПС или за недвижим имот по електронен път с персоналния си код. От началото на годината ще има единна система през КАТ, която ще отразява покупки и продажби на автомобили. Така всички, които купуват, прехвърлят или отписват своите автомобили няма да е необходимо да ходят до местната данъчна администрация. Въвеждането на нова методика за изчисляване на такса „Смет“ се отложи за още една година.
Разногласия в пленарната зала отложиха гласуването на първо четене на промените в Закона за пътищата, които предвиждат Агенция „Пътна инфраструктура“ и общините със споразумение да разпределят дейностите по подръжката на пътищата и зимното им почистване. Вносителите от ГЕРБ обясниха, че споразумението няма да е задължително, но от БСП поискаха оттегляне на промените, тъй като според тях това ще натовари финансово местната власт. От АБВ предложиха да се направят корекции, които да регламентират случаите, в които да се подписва споразумение между дадена община и АПИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *