Какви шансове крие китайският пазар за български фирми за храни и напитки?

Български фирми имат шанс да пробият на китайския пазар на хранителни продукти със захарни изделия, чайове, плодово-зеленчукови напитки и енергийни напитки, стана ясно днес по време на семинар.

На китайския пазар на хранителни стоки вече има навлезли няколко български продукта, като бисквити, сокове, сладкиши и бонбони, каза Линг Сю, генерален директор на Shanghai Jiaxu Int’l Trading Co. LTD – една от най-големите търговски фирми в Китай, снабдяваща над 1200 търговски обекта в страната.

Според него потреблението на захарни изделия на глава от населението в Китай е ниско. Ето защо Линг Сю вижда потенциал за развитие на този пазар и възможност за навлизане на повече стоки, включително и български.

Пазарът за безалкохолни напитки в Китай се разделя на три части, обясни още той.

В първата група влизат газираните напитки и бутилираната вода, на които китайският пазар е наситен, подчерта Линг Сю. От 2003 г. насам пазарното проникване на газираните напитки остава почти непроменено и е около 70%. Сходно е проникването и на бутилираната вода – около 75%. По думите му основните марки газирани напитки са Pepsi и Coca-Cola, а марките бутилирана вода са предимно китайски.

Във втората група се включват чайове, плодови и зеленчукови сокове, обясни той. Според него потенциалът за внос в тази сфера е голям. Пазарното проникване на чайовете е около 47%, а при соковете – около 50%.

В третата група влизат енергийните напитки и все още няма водеща марка на китайския пазар сред тях, каза Линг Сю. От 2005 г. насам пазарното проникване на тези напитки е 27%. Има малко конкуренти на пазара и моментът е подходящ за навлизане на нови марки. Така че там също българските фирми биха могли да пробият, каза той.

В следващите 5-10 години потреблението на безалкохолни напитки ще нарасне още повече, убеден е Сю. Голямото население има нужда и от голямо потребление, а китайският пазар е отворен към вноса на различни стоки, обясни той.

Той подчерта също, че Китай започва да се стреми към био и здравословни продукти.

„Преди важен за китайците беше само вкусът, докато от няколко години те все повече обръщат внимание на здравословните и натурални продукти. Това обаче не изключва добрия вкус“, обясни той.

България е земеделска земя и има качествени продукти, като розово масло, лавандула и други. Също така България е част от ЕС и всички продукти отговарят на стандартите на безопасност за храните на съюза. Следователно храните в България са много добри, коментира той.

За китайците много важна е и самата опаковка на продукта, която трябва да привлича окото, обясни още Линг Сю.

Семинарът е организиран от Българо-китайската търговско-промишлена камара и Съюза за стопанска инициатива с цел насърчаване на българските компании за предприемане на първи стъпки към перспективния китайски пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *