Какво да очакваме от SOFIX през следващите три месеца

Така, след по-слабото си представяне през август от това в исторически план (с регистриран ръст за месеца от близо наполовина на средния за последните осем години), индексът на сините чипове се върна към нормалното си септемврийско представяне на близко до нулата изменение.
С приключването на деветмесечието, разбира се, инвеститорите поглеждат по-нататък – към четвъртото тримесечие на годината, на което възлагат много надежди.
Повод за това е традиционното повишение в края на годината, когато често виждаме значителен ръст при някои от сините чипове, компоненти на портфейлите на големите институционални инвеститори.
Друг повод за оптимизъм традиционно в края на годината са и очакванията за добри годишни резултати от компаниите.
Ако гледаме нещата в по-краткосрочен аспект – следващия месец, то нещата далеч не изглеждат толкова розови, поне по отношение на историческото представяне на индекса в десетия месец от годината.

Месец
2005-2009
2010 г.
2011 г.
Средно 2005-2011

Септ.
1.54
-0.50%
-8.23%
-0.15%

Окт.
-6.38
-8.41%
-1.70%
-6.00%

Ноем.
-6.16
0.46%
-9.60%
-5.70%

Дек.
-0.29
1.73%
4.30%
0.66%

Оказва се, че октомври е най-лошият в исторически план месец за SOFIX, като изменението му средно за последните осем години възлиза на понижение от 6%.
Нещо повече, той се следва от втория най-лош месец през годината – ноември, когато индексът е губил нови средно 5.7% от стойността си.
Има нотка позитивизъм – а именно факта, че през изминалата година октомври се е разграничил от историческата тенденция, регистрирайки значително по-малка от средната си за последните години загуба.
Другото положително, на което могат да разчитат инвеститорите, е силен завършек на годината, като декември традиционно е бил положителен, макар и с относително слабото средно повишение от 0.65% през годините.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *