Какво е влиянието на високочестотната търговия върху пазарите?

Високочестотната търговия има ограничено или дори нищожно влияние върху движенията на финансовите пазари. Около тази теза се обединиха участници в един от дискусионните панели на третата годишна конференция за инвестиции и валутна търговияINVESTOR Forex Forum.

По думите на Захари Рангелов от ActivTrades въпросът дали високочестотната търговия влияе на пазарите е малко спорен. „Според мен влиянието е прекалено малко. Реално погледнaтo, високочестотната търговия по никакъв начин не засяга големите играчи – т.нар. market movers, които движат пазара. От по-голямо значение са обемите на търговия“, посочи експертът.

Коментар по темата направи и професионалният трейдър Гейвид Холмс. Според него „високочестотната търговия стана популярна покрай книгата на Майкъл Луис. От години знаехме за това, но не беше така публично известно. Луис ни показа нагледно за какво става въпрос. В основата са големите обеми на търговията, които променят нещата“.

Димо Димов от Karoll пък изтъкна, че валутният пазар е прекалено голям, за да може да бъде манипулиран от високочестотната търговия. „Ако има някакво влияние, то по-скоро е малко и в много тесни граници. Не може да се даде генерална посока, тъй като пазарът е огромен – над 5 трлн. долара дневно“, посочи анализаторът.

Високочестотната търговия (High-frequency trading, HFT) е практика, извършвана от много банки и фирми, търгуващи за своя сметка, които използват сложни компютърни програми, за да изпратят голямо количество поръчки на пазара, като една малка част от тях се изпълнява, когато възникнат възможности да се експлоатират ценовите дисбаланси, както и да развиват маркет-мейкърска дейност. HFT съставлява повече от половината от обема на борсовата търговия в Съединените щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *