Какво и по колко е позволено да внасяме?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Глобите за непозволен багаж излизат солено…

Чести са случаите, при които хубавата отпуска се помрачава на връщане, защото се оказва, че носим със себе си неща, които нямаме право да внасяме. Какво трябва да знаем, за да си спестим проблемите на митницата?

 

 
С малки изключения, на границите към т. нар. „държави от Шенгенското пространство“ багажът на пътниците почти никога не се контролира. Това обаче не означава, че няма забрани и ограничения за някои стоки. Много често допустимото количество цигари, например, се надхвърля многократно.
Колко алкохол и колко цигари?
Ако пристигате в Германия от страна извън ЕС, имате право на един стек или 200 къса цигари. В рамките на Общността обаче количеството нараства на 4 стека. При алкохола също има ограничения: ако идвате от България и кацате в Германия, можете да пренесете до 10 литра спиртни напитки, 20 литра ликьор или вермут, 90 литра вино или 110 литра бира.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Не внасяйте антики!
Важно е да се отбележи, че можете да внесете едно от тези неща, а не всичките накуп. Ако обаче идвате от държава извън Евросъюза, ограниченията са доста по-сурови.
Античните предмети са табу!
Пътниците трябва да бъдат внимателни и със стари и антични предмети. Те може и да не са такива, но ако митничарят ги сметне за ценни, той може да ги конфискува. Освен ако не разполагате със сертификат за произход и специално разрешение.
В Русия, например, често се откриват откраднати икони, които някой ентусиаст иска да изнесе от страната. В България има същия проблем, но с древни украшения, открити най-често от иманяри. В Турция могат едва ли не да ви осъдят дори за най-елементарното камъче, което сте решили да си вземете от любимия ви плаж.
Ако пристигате с кораб или самолет от страна извън ЕС и носите стоки, чиято стойност надхвърля 430 евро, трябва да заплатите мито за тях. Ако влизате с автомобил, границата е по-ниска – 300 евро. За да си нямате проблеми, най-добре носете и касовите бележки, защото в противен случай вещите могат да бъдат оценени много по-високо, отколкото е реалната им стойност.
Долу ръцете!
Най-добре изобщо не взимайте със себе си следните неща: змийски кожи, мечи зъби, продукти от слонова кост с разни инкрустации, кактуси, корали и най-вече – животинчета. Не само може да олекнете с немалка сума пари, но е възможно и да ви се повдигне обвинение. Разбира се, зависи от случая и от това, което пренасяте.
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *