Какво можем да очакваме от S&P 500?

Широкият щатски индекс S&P 500 често се приема за барометър какво ще се случва на световните финансови пазари. Затова много професионални и непрофесионални инвеститори следят индекса отблизо при вземането на своите решения.

Щатският индекс на сините чипове регистрира исторически връх през май, след което направи една корекция в рамките на около 7% (от 1 680 пункта до 1 560 пункта).

От 1995 година насам откриваме три сходни по продължителност периода (от пет години), в които индексът бележи значимо повишение (макар и с различна амплитуда).

Последният период на ръст, който тече от 2009 година, би следвало да приключи в началото на 2014 година, след което повторението на историята вещае сериозно понижение за широкия индекс.

Подобен сценарий до голяма степен съвпада с прогнозите на водещи анализатори, които припомнят, че традиционно пазарът регистрира ръст при старта на цикъла на повишение на лихвите в САЩ, след което бива засегнат сериозно.

Интересното е, че предходните две корекции освен особено дълбоки са се отличавали и с това, че са протичали относително бързо две-три години, като и при двата се наблюдава понижения до под 800 пункта. Като първоначална цел за подобен спад бихме могли да определим нива от 1 000 пункта.

Тя се разви в границите на около две-три седмици, за какъвто период се развиваше и при очертаните два сценария в исторически план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *