Какво не знаете за дейността на Uber в България?

Дебатът около навлизането в България на платформата за споделяне на превози Uber набира скорост. Компанията вече 3 месеца предлага услугите – засега само в София – и се похвали с активното използване на приложението от софиянци и гости на столицата.

Това обаче отприщи гнева на представителите на стандартната таксиметрова услуга, които заплашиха с протести, блокади и поискаха забраняване на дейността на Uber в България по подобие на някои други големи европейски градове като Париж и Берлин.

В дебата с много активна роля се включи и червеният депутат Георги Кадиев, който оповести интересни детайли в своя фейсбук профил, свързани с дейността на компанията в България. Кадиев е имал среща с регионалния мениджър на Uber, който е базиран в Лондон. Ето какво споделя народният представил след разговора си с него:

Uber и министерство на транспорта вече преговарят за регулаторната рамка. Все още не е готова позицията на министерството.

Това е нов момент, тъй като до момента Министерство на транспорта не вземаше отношение по въпроса. От Money.bg дори попитахме преди време транспортния министър за мнението му за новата услуга и той ни препрати към МВР.

Единственият развоен софтуер център на Uber извън САЩ е в България. Вече са наети 30-40 инженери, част от тях върнали се от чужбина. Считам това за изключително положително. Така се създават качествени работни места, така се връщат българи.

Още с навлизането си Uber обяви, че ще направи „инженерен хъб“ в София, който ще работи не само за местния пазар. Тук трябва задължително да споменем, че Uber оперира в 55 държави в света и е избрал точно България за свой втори такъв център.

Компанията е регистрирана данъчно в България и подава декларации и плаща данъци като всяка друга компания

Плащането на данъци е един от основните аргументи за забраняването на услугата в България. Изглежда обаче, че той лесно може да бъде обезсилен.

Шофьорите са самонаети лица и съответно отговорни за данъците си. Тъй като всички плащания са безкасови и по електронен път, НАП не би трябвало да имат проблем с контрола върху платените данъци и осигуровки.

Друг е въпросът дали ДАИ, както беше предварително оповестено, може да си позволи да спира частни автомобили, които решат да возят някого.

Мисля, че такъв тип услуги е бъдещето. И вместо да го забраняваме, трябва таксиметровите компании да вземат добрите неща от този модел. А ние като законотворци трябва да изравним режима за всички, завършва Кадиев своето мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *