Какво означава спадът на вноса за китайската икономика?

Резкият спад на вноса на Китай през май събуди опасения дали опитите на властите за промяна на модела на икономическия растеж към такъв, задвижван от вътрешното търсене, са успешни. Според анализатори това просто е въпрос на време, пише CNBC.

„Смятам, че властите са отдадени на промяната в структурата на икономиката, споделя инвестиционният директор на Aberdeen Asset Management Чун Юн-Чоу. „Ключовият момент е, че подобен преход изисква време и е малко болезнен.“

През май вносът на Поднебесната империя се сви с 1,6% на годишна база, което се оказа под очакванията за ръст от 6,1%. Износът се покачи със 7% – над прогнозите за повишение от 6,6%. Поради тази причина търговският излишък се увеличи рязко до 35,9 млрд. долара в сравнение с положителния баланс за 18,5 млрд. долара,реализиран през април, разкриха данните на Генералната администрация на митницитевКитай, публикувани в неделя.

След годините на двуцифрен растеж управляващите изразиха намерението си да преформулират модела за икономически ръст от такъв, задвижван от инвестициите, към такъв, базиран на вътрешното търсене, на фона на опасенията за кредитния излишък в системата.

Но мнозина са притеснени. Ако преходът не бъде управляван добре, икономиката може да се забави твърде бързо, което да доведе до твърдо приземяване. Ето защо Юн-Чоу предупреждава инвеститорите да се подготвят за известно забавяне на икономическия фронт.

Китайският брутен вътрешен продукт (БВП) се охлади до ръст от 7,4% през второто тримесечие от отчетените 7,7% през първото, което накара редица финансови организации и банкида понижат очакванията сиза икономическия растеж на азиатската страна за 2014 г.

Според икономиста в Citi Investment Research Шуан Дин е трудно да се направят изводи за успеха на правителствените опити, поглеждайки само месечните данни.

„Цифрите за вноса през май разочароваха поради две причини: цикличната слабост при инвестициите внедвижими имотии намаляването на стоковото финансиране поради обезценяването на валутата, и новините относно проучванията за използване на стоки и суровини за внос като обезпечение“, казва той.

Други анализатори пък смятат, че майските цифри за търговския баланс са били изкривени поради базовия ефект на фалшивото фактуриране на износа миналата година.

Слабите данни за вноса породиха спекулации за това дали властите ще въведат последващи стимулиращи мерки. Управляващите предприеха още стъпки за да стимулират икономиката, измежду които и понижение на коефициента на задължителните резерви.

„Износът се подобрява и май беше добър. Това ще осигури едно омекотяване на забавянето на прираста на БВП и ще намали рисковете за икономиката, които я дърпат надолу. Освен това слабият внос до момента не се свързва с очакванията на мениджърите, проследени от PMI индекса през май, който показа подобряване на вътрешното търсене“, коментира още Шуан Дин.

Официалният PMI индекс се изкачи до5-месечен връх през майот 50,8 пункта. Подиндексът за новите поръчки нарасна до 52,3 пункта от 51,2 през април. 50 пункта е границата между експанзията и свиването на активността.

„Ето защо в момента са налице смесени сигнали, а обикновено правителството няма да прибегне до огромни стимули, когато индикаторите сочат в различни посоки“, добави още икономистът в Citi Investment Research.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *