Какво очаква бизнесът през 2015 г.

Есента е сезонът, в който компаниите подготвят плановете и бюджетите си за следващата година. Мениджърите и собствениците се опитват да предвидят накъде ще поеме икономиката в следващите 12 месеца на база на чужди анализи, а оттам да развият и специфичните особености за собствения си бизнес. Прогнозирането е трудно, но задължително. Затова „Капитал“ събира на едно място собственици и изпълнителни директори, които да опишат очакванията си, а аудиторията да може да получи информация накъде ще се движат ключови сектори и показатели.

На предходната конференция в края на 2013 г. мениджърите подчертаха колко е важно да се събуди вътрешното потребление, включително чрез активизирането на банковото кредитиране, което да подкрепи растежа на икономиката. Изминаващата 2014 г. обаче се оказа доста предизвикателна – въпреки отчетеното известно съживяване на външните пазари износът на България продължава да расте много бавно, а потреблението също остава слабо. Сред спирачките за растежа са както продължаващата политическа несигурност, така и трайно високата безработица, запазващите се вече над година дефлационни процеси и все още вялото банково финансиране. В списъка на негативните фактори се добавят и силната зависимост от руските енергийни доставки, в светлината на продължаващото напрежение между Русия и Украйна, все още слабият растеж в Европа, както и проблемите около КТБ.

Какъв ще е ефектът от всичко това върху бизнеса през следващата година ще попитаме представителите на различни индустрии на 4 ноември (вторник) в хотел „Балкан“ в София, където ще се проведе третото издание на организираната от „Капитал“ конференция Next Year's Business Plan. В рамките на събитието собствениците и изпълнителните директори на големите компании в страната ще споделят прогнозите си за развитието на икономиката и индустрията през 2015 г., както и очакванията им за това как ще се развива собственият бизнес. Освен новите си планове мениджърите ще представят и част от числата в бюджетите на дружествата си за догодина, инвестиционните си планове, ще очертаят най-големите предизвикателства за 2015 г.

Представителите на бизнеса, които сме поканили за презентатори, са избрани заради влиянието си в различни сектори от икономиката, които да са представителни за цялата българска индустрия – финанси, горива, транспорт, металургия, комуникации, машиностроене, ритейл и храни. Ето и кои са те:

Даниела Петкова, председател на управителния съвет, ПОК „Доверие“
Пламен Бобоков, председател на управителния съвет, „Приста ойл“
Христо Христов, президент и главен изпълнителен директор, „Дискордиа“
Румен Цонев, главен изпълнителен директор, „КЦМ 2000“
Пламен Генчев, изпълнителен директор, „Булсатком“
Кирил Асенов, собственик и мениджър, „Арексим“
Николай Петров, изпълнителен директор, „Билла България“
Хуан Карлос Пералехо, главен изпълнителен директор, „Нестле България“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *