Какво плаши пазарите?

Агенция Ройтерс публикува прогнозите на икономисти и анализатори за основните рискове, които могат да повлияят върху световните финансови пазари през тази година.

Държавните фалити

В момента на дневен ред са опасенията за Гърция и Дубай, но има и други страни, които според икономистите са застрашени от обявяване на неплатежоспособност. Възможно е при фалит на една държава да пострада целият дългов пазар – инвеститорите да бягат от държавните облигации дори на по-богати и със стабилни бюджети страни. В еврозоната освен Гърция за държави с нестабилни бюджети се считат още Ирландия, Италия, Португалия и Испания. Тези 5 страни са известни и като PIIGS.

Парламентарните избори

И тази година ще е белязана от промени в много кабинети – както в големи икономики, така и в редица страни от Източна Европа. Всяка една рязка промяна в политическия курс би могла да разтърси пазарите и дори да има международен отзвук. Тази година предстоят избори за нов Конгрес в САЩ, които също са важно събитие въпреки модела на управление на страната.

Предстоят избори и във Великобритания, където сегашното правителство разгневи избирателите си със затегнат бюджет и огромни харчове за овладяване на финансовата криза. В Унгария, Латвия, Полша или Чехия също ще има избори.

Гражданските протести

Кризата изисква държавни разходи – а това означава повече държавни дългове, които ще се плащат от данъкоплатците. Анализаторите предупреждават и за друга опасност – възстановяване на цените на основните стоки като петрола и зърнените храни ще повиши и крайните цени в магазините.

Това може да има пагубни ефекти в най-бедните страни – предимно в Африка и Азия. Правителствата в тези региони имат болезнен опит от 2008 г.

Тогава спекулантите изстреляха цените нагоре, а слабата реколта от предходната година доведе до бунтове сред най-бедните.

Оста САЩ – Китай

Очаква се през следващите няколко години Китай окончателно да стане втората най-голяма икономика в света след САЩ. Двете страни тепърва ще трябва да оформят търговските си отношения – задача, която винаги е трудна и е свързана с някои рискове.

Един от основните казуси в момента е китайската валута, която правителството поддържа евтина, за да помага на китайските износители да са по-конкурентоспособни. Това обаче удря силно износителите от други части на света – особено еврозоната. Пазарите ще очакват решение и за този проблем.

Непредвидимите събития

Споровете, които поне засега остават без решение, не са малко. Пример за това е ситуацията около ядрената програма на Иран или напрежението между Северна Корея и Запада. Според анализатори е възможно „Ал Кайда“ да се опита да разпали политическо напрежение между Пакистан и Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *