Какво предпочитат българите – заем в евро или в лева?

В края на септември 2013 г. се отчита поредно месечно нарастване на кредитните портфейли на банките в лева, сочат данните на Българска народна банка (БНБ).

Според статистиката българите взимат заем най-вече в лева, макар че изтеглените кредити в евро също имат значителен размер. Обемът на отпуснатите кредити на физически лица в родна валута възлиза общо на 10,9 млрд. лв. От тях около 4 млрд. лв. са отпуснатите жилищни и ипотечни кредити, а 6,9 млрд. лв. са потребителските кредити.

Същевременно общият обем кредити, отпуснати на физически лица в единната европейска валута евро към деветия месец на годината са с левова равностойност от 7,1 млрд. лв. Отпуснатите жилищни и ипотечни кредити в евро са за 5,2 млрд. лв., докато потребителските кредити в евро достигат 1,9 млрд. лв.

Наблюдава се и тенденция за нарастване на обема на раздадените от банките кредити в други валути – американски долари и швейцарски франкове.

Към края на септември те са с общ размер от 222,8 млн. лв., като 126,2 млн. лв. от тях са жилищни и ипотечни кредити, а 96,6 млн. лв. са потребителските кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *