Какво предстои за австралийската икономика след федералните избори

Докато Австралия се готви за своите федерални избори в събота, анализатори обмислят как очакванията за победа на опозиционнатаЛибералнационална партия ще се отразят на инвестиционния климат в страната.

Тазгодишната предизборна кампания, която се оказа най-продължителната в историята на Австралия, със сигурност бе една от най-драматичните. Ключов момент бе завръщането на бившия министър-председател Кевин Ръд в края на юни като лидер на австралийските лейбъристите. Той измести от поста друга голяма политическа фигура в Долната земя – бившият премиер Джулия Гилард.

Въпреки че първоначалните очаквания бяха Ръд да върне немалка част от позагубената подкрепа за управляващата Работническа партия, към момента социологическите проучвания дават безспорна победа за Тони Абът и неговите либералнационалисти. Всички в страната са толкова убедени в крайния победител, че дори една от местните онлайн букмейкърски къщи – sportsbet.com.au, започна да изплаща печалби за победа на опозиционната коалиция 9 дни преди датата на изборите, пише CNBC.

Все пак много анализатори са на мнение, че формирането на ново правителство ще повиши бизнес очакванията в първите месеци след изборите. С оглед на политическата несигурност преди започването на кампанията много компании се въздържаха от предприемането на дългосрочни стратегии и от наемането на нови служители.

„Коалицията се разглежда като по-благоприятна за бизнеса. Тласъкът на бизнеса и потребителското доверие, който изборите първоначално могат да донесат, може би вече започна“, заяви Шейн Оливър, инвестиционен стратег и главен икономист в Capital AMP, позовавайки се на обещанията на очакваните бъдещи управляващи за чувствителни данъчни облекчения, в това число и понижаване на корпоративния налог с 1,5%.

„Това, което е ясно, е, че след изборите пазарите ще са склонни по-скоро към увеличения, отколкото към намаления. След 8 от 11 избори от 1983 г. насам бе отчетено покачване на борсите в първите три месеца, като средният ръст бе от 5,4%“, допълни още експертът.

„На път сме да станем свидетели на ново федералното правителство, което ще бъде катализатор на спукването на вътрешния язовир от инвестиции, който е пълен до горе. В резултат всички очакват да видят какво ще се случи на изборите“, заяви от своя страна анализаторът в White Crane Group Клифърд Бенет.

Последните данни от социологическите агенции в страната показват подкрепа за либералнационалистите на Абът от 54%, докато лейбъристите на Ръд се очаква да съберат около 47 на сто от вота. Това ще даде на опозиционната коалиция комфортното мнозинство от 86 места в 150-членната долна камара на парламента.

Макар повечето анализатори да са съгласни, че изборният резултат като цяло би бил положителен за австралийската икономика, те маркират и някои рискови фактори, които могат да доведат до провал на позитивните настроения.

„Евентуална парламентарна криза ще бъде най-лошият възможен сценарий за Австралия. Населението ще се изправи пред още 3 години на несигурност и загуба на доверие както сред бизнеса, така и сред потребителите. Вероятността това да се случи обаче е изключително ниска“, каза Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG.

Друг риск би се появил, ако бъдещият кабинет на Абът не се придържа към предизборните си обещания.

„След първоначалната еуфория от промяната на правителството коалицията би могла да погледне по-детайлно публичните финанси и реши, че те се намират в по-лошо състояние от очакваното. Това може да доведе както до увеличаване на данъците, така до и съкращаване на разходите, въпреки че вероятността за второто е по-голяма. Това пък ще се окаже негативен сигнал за пазарите в краткосрочен план, макар и да е по-добре за икономиката в по-дългосрочна перспектива“, добави още Шейн Оливър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *