Какво се случи с лихвите по депозитите в последните 2 месеца

След първоначалния спад, дошъл след затварянето на КТБ в края на юни, лихвите по депозити започват да се стабилизират. Нещо повече, през последните два месеца наблюдаваме леко повишение при офертите на някои типове депозити от страна на банките (различни от детски).

Противоположна е тенденцията по детските депозити, където лихвите са продължили да се понижават през разглеждания период.

Ето какви са най-добрите оферти на родните финансови институции за едногодишен депозит от 10 000 лева и евро:

Ще започнем с левовите депозити. Най-добрата оферта по депозит, различен от детски, идва от Първа инвестиционна банка, като ефективният лихвен процент по предложението за едногодишен депозит с нарастваща лихва е 4.1%. Няма изискване за минимална сума за откриването му, като вложителите могат да внасят допълнителни средства в рамките на първите три месеца. Лихвата е променяема.

За сравнение, преди два месеца най-доброто предложение за депозит, който не е детски, идваше от Българо – американска кредитна банка, като лихвата по 12-месечния промоционален депозит на финансовата институция бе фиксирана в размер на 3.91% и с минимална сума за откриване от 500 лева.

Второто най-добро предложение към момента идва от четири банки, като ефективните лихви по предлаганите от тях депозити са при ниво от 3.91. Става въпрос за депозитите „Асет Златна Възраст“ на Интернешънъл Асет Банк, „Привилегия“ на Ти Би Ай Банк, „Стандартен срочен депозит“ на Тексимбанк и „Стандартен депозит“ на ЦКБ.

При детските депозити (при които не се начислява данък върху лихвата), както вече споменахме, е налице понижение на лихвите. Най-добрата оферта при този род депозити в момента идва от Интернешънъл Асет Банк и е с лихва от 4.25%.

За сравнение, преди два месеца този депозит също бе с най-висока ефективна лихва, която обаче бе при ниво от 4.5%.

Интересен е фактът, че детският депозит на ПИБ – „Малечко Палечко“, е с по-ниска ефективна годишна лихва, в размер на 3.77%, от стандартния годишен депозит с нарастваща лихва на банката.

При депозитите в евро нещата са доста сходни. Тук предложението на ПИБ за депозит с растяща лихва отново е с най-добри условия, макар и валутата да е различна, ефективната лихва е 4.1%.

С по-ниска лихва обаче е второто най-добро предложение, идващо отново от четири банки. С ефективен лихвен процент от 3.68% се отличават предложенията на Интернешънъл Асет Банк – „Асет Златна възраст“, на Българо-американска кредитна банка – „Промоционален дванадесетмесечен депозит“, на Централна кооперативна банка – „Стандартен депозит EUR“, и на Ти Би АЙ Банк – „Привилегия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *