Какво съветва гадателят на Уолстрийт

Перспективата за развиващите се пазари е „далеч по-оптимистична“, отколкото за развитите икономики, когато растежът се поднови, според инвеститора Марк Фабер, цитиран от Bloomberg.
„Ние живеем във време на големи промени в света“, счита Фабер. Развиващи се пазари като Китай са все по-значими от гледна точка на световната икономика, и „аз не мисля, че това ще се промени,“ заяви той за списанието AsianInvestor в Сеул.
Индексът на MSCI за развиващите се пазари скочи с 35% от края на март, като рекордният ръст за последните три месеца се дължеше на най-вече на мерките за стимулиране на икономиките в страни като Китай и Бразилия, които върнаха доверието на инвеститорите. За сравнение за същия период индексът на MSCI за развитите пазари се покачи с 21%.
Няма развити пазари сред тазгодишните 10 най-добре представящи се 89 глобални фондови индекси, според данни от Bloomberg, като Перу и Китай отчитат най-силни печалби.
Все пак развиващите се пазари загубиха $1.87 млрд. през седмицата, приключила на 24 юни, като това е първата седмица, в която е отчетен нетен изходящ поток на капитали, от началото на март, според данни на EPFR Global.
Обяснението за този отлив е нарастването на опасенията за продължителността на възстановяването на развитите пазари и от там за експорта на развиващите се икономики.
Сред районите, където инвеститорите следва да закупят акции, са азиатските страни, включително Япония, докато акциите в САЩ не са „особено евтини“ в реално изражение, според Фабер.
Той счита, че глобалният икономически растеж едва ли ще се възстанови преди ипотечният пазар в САЩ да спре спада си.
Според Фабер условията от годините на икономически възход, преди началото на кризата няма да се повторят скоро.
„Това необичайно състояние, всички цени на активите да се покачват едновременно или всички икономики да растат, няма да се повтори скоро,“ смята Фабер.
Той също така препоръчва инвестициите, свързани със стоки, като например земеделието или туристическата индустрия.
През 1987 г. Фабер препоръча на инвеститорите да разкачат позициите си на пазара на акции в САЩ седмица преди да се стигне до срива на фондовите индекси, наречен Черният понеделник.
Той препоръча и покупката на злато в началото на продължаващото осем години рали на цената на метала, когато той се търгуваше за по-малко от $300 за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *