Какво трябва да знам за договора за консигнация?

Какво ми се случва?

Творческа натурасъм и отдавам времето си на изкуството – рисувамкартинии изработвам различни произведения – бижута от камъни и мъниста, фигурки отдърво,а, когато съвсем ме завладее музата, вая и скулптури. И, макар хората около мен постоянно да ми натякват да спра да се занимавам с това и да си намеря стабилна работа, аз продължавам да плувам срещу течението. Нямам странични източници на средства и се замислям как да реализирам сътвореното от мен на пазара, без обаче аз самият да се занимавам с търговска дейност.

Договор за консигнация.

Поразпитах насам – натам и разбрах, че решението на моите “терзания” се нарича договор за консигнация. Какво представлява този договор? С договора за консигнация аз, като консигнант, предавам на едно лице, наречено консигнатор, определена стока, напр.картинатас корабите, която нарисувах преди месец, в неговия склад илимагазин,за да я продаде от свое име, но за моя сметка в течение на определен срок срещу възнаграждение. Какво ще рече “от свое име, но за моя сметка”? Това означава, че за тези, които купуват картината, продавач е лицето, на което предавам стоката. Tе нямат търговски отношения с мен и аз не влизам в пряк контакт с тях, а продавачът, от своя страна, ми отчита приходите от продаденото.Иначе казано, при консигнацията са налице трисделки:

– първата, наречена учредителна, с която “натоварвам” консигнатора да продава стоките от свое име за моя сметка;

– втората, изпълнителна, по която аз не съм страна – това е самата сделка по реализация на предадената от мен стока и се сключва между консигнатора и купувача;

– третата, отчетна, с която консигнаторът ми прехвърля полученото от купувача по изпълнителната сделка, в случая сумата, която е заплатена при покупката на създаденото от мен произведение.

Предмет на договора

Предмет на този договор може да бъде единствено и само продажбата на стоки срещу възнаграждение, но не и извършването на други действия. Ако такива са предвидени, напр. консигнаторът да прехвърли от мое име авторските права върху произведението, то значи имам пред себе си договор за поръчка.

Форма и срок на договора

Договорът за консигнация не е законово уреден и никъде няма поставено изискване за форма, в която трябва да бъде сключен. Да, обаче аз предавам конкретни стоки и с консигнатора се уговаряме за възнаграждение. Ако, да не дава Господ, възникнат разногласия, как ще се разберем?! По тази причина, с оглед по-лесното доказване при евентуален бъдещ спор, е желателно да сключим договора в писмена форма.

Какви уговорки трябва да съдържа договорът?

Никъде законът не ни “упътва” какво като текст трябва да съдържа договорът за консигнация. Като всеки договор обаче и той има своето съществено съдържание, което ще рече, че в текста на споразумението задължително трябва да намерят място уговорки относно стоките, цената, срока. Добре би било обаче освен “минимума”, с оглед избягването на неясноти и недоразумения с моя съконтрахент да включим клаузи относно начина на предаване на стоките, разноските по предаването, преминаването на риска, начина на плащане на възнаграждението, начина на отчитане на приходите от сделките по реализация на стоките, прекратяването на договора и евентуални неустойки.

Какви са правата ми?

Като консигнант имам следните Права:

– предадените от мен стоки да бъдат съхранявани при необходимите с оглед тяхното състояние и вид условия, напр. изработените от мен фигурки от стъкло трябва да са подредени в специални кутии, както и да бъдат взети всички необходими мерки за тяхната безопасност, напр. СОТ в помещението с картините;

– да бъда незабавно уведомен, ако в предадените от мен стоки настъпи промяна, която би ги обезценила. В този случай е добре да знам, че консигнаторът може да ги продаде на цена, по – ниска от договорената, ако с това ще ме предпази от по-големи загуби.

– да бъда уведомен, ако третото лице по сделката не изпълни задълженията си по сделката по реализация, напр. не плати цената.

– консигнаторът да сключи сделката по реализация на стоката при максимално благоприятни с оглед пазарната обстановка условия, като ако му провърви и сключи същата при още по-благоприятни условия, то полученото “над” пак си е за мен;

– да получавам отчет от консигнатора относно реализацията на предадените от мен стоки напазара;

– да не приема резултата от сключената от консигнатора сделка по реализация на стоките, ако той се е отклонил от поръчката, освен ако отклонението не е било необходимо за запазване на интересите ми, не е могъл предварително да иска моето съгласие или невреме да получи отговора на отправеното към мен питане.

Какви са задълженията ми?

Еех, освен права, по договора имам и задължения. Ето какви са те:

– да предам стоките на консигнатора. Обикновено самото предаване се удостоверява с приемо-предавателен протокол, който е неразделна част от подписания между нас договор и съдържа информация относно вида и количеството стоки, техните индивидуализиращи белези и начални недостатъци (ако има такива);

– да заплатя в срок уговореното възнаграждение на консигнатора – най-често то се определя като процент от цената, на която е реализирана на пазара предадената от мен стока, напр. 30 % от стойността, на която е продадена картината с лодките, но, по желание на страните, е възможно и да се посочи конкретна сума. По отношение на срока – най-често възнаграждението се изплаща във фиксиран като дни срок от деня, на който консигнаторът е превел/отчел сумата, получена при продажбата на предадената от мен стока.

– да обезщетя консигнатора за всички вреди и всички допълнително понесени разходи във връзка със запазване на стоките и сключване на сделките по реализацията им на пазара.

– да приема поетите от консигнатора задължения по сделките по реализация на стоките;

– да си взема обратно стоките/изделията, които не са били продадени, освен ако не сме се договорили те да бъда продавани през нов период. Какво се случва, ако не направя това?

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *