Какво трябва да се случи, за да се раздвижи капиталовият пазар в България?

Златните“ години на Българска фондова борса (БФБ) се превръщат във все по-избледнял спомен за инвеститорите, които се възползваха от дългите периоди на ръст на индексите преди началото на глобалната криза. Вече близо пет години търговската активност е почти замряла, а на капиталовия пазар почти не навлизат нови инвеститори.

Причини за това има много, те са до болка познати на старите „кучета“ от форума на Investor.bg например. Ниска ликвидност, липса на международни инвеститори, нулев интерес на широката общественост към проблемите на капиталовия пазар, скромен набор от финансови инструменти, непрозрачност на корпоративното управление – това са все теми, с които сякаш вече всички ние сме се примирили.

Още по темата
Д. Бобева: Работим по облекчаване на процедурите за листване на борсата
Добър или лош, няма значение – България има своя капиталов пазар и трябва да намери начин да го развива. В противен случай банковото финансиране почти няма да има алтернатива, а това със сигурност означава по-висока цена на заемания ресурс за онези, които се наемат да инвестират в своя бизнес.

Със сигурност развитието на капиталовия пазар трябва да е сред приоритетите на държавата. Единствено с нулев данък върху капиталовите печалби и преференциален данък върху доходите от дивиденти обаче ситуацията едва ли ще се промени към по-добро.

Ролята на правителството е да обърне внимание на процедурите за листване на компаниите и правилата за търговия, да създаде адекватни и вдъхващи доверие регулатори, а в по-дългосрочен план – да има ангажимента за включване на елементарно обучение по основни финансови и икономически дейности в учебните планове на средното училище.

В момента основна „заслуга“ за заспалия ни пазар има отсъствието на атрактивни компании. Сред причините за това може да се посочат от една страна сложните процедури по допускането на емисия акции за търговия на борсата, а от друга – липсата на желание за прозрачност у самите компании.

Така получаваме ситуация, подобна на тази с кокошката и яйцето – компаниите нямат достъп до финансиране през борсата, защото пазарът не е развит, а пазарът не е развит, защото липсват достатъчно на брой добри компании.

Този омагьосан кръг трябва някак да бъде прекъснат, като ангажимент за това бе поет от вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева. В интервю за Investor.bg тя посочи, че ще се търсят начини за раздвижване на пазара чрез улесняване на процедурите за листване и чрез продажба на дялове от държавни компании.

Какво трябва да се промени? Кой трябва да купи БФБ и Централния депозитар? Какво липсва на капиталовия ни пазар? Включете се в дебата сред читателите на Investor.bg. Изпратете ни Вашето мнение на info@investor.bg и може да допринесете за развитието на българската борса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *