Какво ще се случи с руската икономика и азиатските тигри до края на годината?

Рекорден спад на руската рубла, евтин петрол, забавяне на китайската икономика. През тази година обстановката в Русия, Близкия Изток и Източна Азия беше доста динамична, а все още остават два месеца до Коледа. Как могат да се развият събитията в тези част на света?
Американската аналитична компания Stratfor се опитва да създаде картина на това как ще изглежда Азия през последното тримесечие на 2015 г.

Партньорството между Русия и азиатските държави
Експертите от Stratfor виждат вероятно затопляне на отношенията между Русия и Япония през следващите месеци, като те дори очакват президентът Владимир Путин да отиде на официално посещение в Токио. Двете страни могат да станат дори толкова близки, колкото бяха през 2013 г. Тогава те направиха прогрес по отношение на спора си за Курилски острови. Въпреки това ще бъде трудно на Токио да свали санкциите срещу Москва, заради икономическия натиск върху Русия от страна на САЩ.

Междувременно от Кремъл ще продължат преговорите с Пекин по проекта за газопровода „Силата на Сибир“. Той трябва да стимулира износа на руски природен газ за Азия.

Трудни преговори в Кремъл за Бюджет 2016
Прогнозите за третото тримесечие на годината са, че Кремъл ще е изправен пред горещи дебати по отношение на икономическото и финансовото състояние на страната. От все още евтината рубла на фона на силния долар ще могат да се облагодетелстват някои големи износители като „Газпром“ и „Роснефт“. Въпреки това слабата местна валута ще окаже допълнителен натиск върху обикновените хора и правителството.

От Stratfor посочват, че голяма част от местните институции в Русия са пред дефолт или дори пред фалит. Според изчисленията за покриването на техните дългове през последните месеци на 2015 г. ще са нужни 7 млрд. долара.

Гласуването на Бюджет 2016 също се очаква да предизвика разгорещени спорове в Кремъл. Причината е, че финансовият министър Антон Силуанов ще настоява за орязване на разходите за отбрана и за увеличаване на данъците за големите руски енергийни компании. Очаква се повечето депутати да се противопоставят на идеята за намаляване на парите за армията.

Натиск върху Саудитска Арабия заради евтиния петрол
Независимо от най-вероятното сериозно навлизане на петролния пазар на Иран, след отпадането на санкциите срещу държавата, Саудитска Арабия ще се опита да запази размера на добива на черно злато от ОПЕК. Това ще предизвика напрежение в кралството, което ще се засили още от опасността от терористични атаки.

Китай може да пристъпи към ново обезценяване на юана
Отслабването на китайската икономика ще продължи да се усеща и през четвъртото тримесечие на годината. Властите в страната може да предприемат по-агресивни мерки. Вероятно лихвите ще бъдат орязани за пореден път. Заедно с това е възможно Централната банка на Китай да премине отново към обезценяване на юана спрамо долара.

Пекин ще се сблъска и с проблеми в имотния сектор. Причината е замръзването на цените на новите жилища извън големите градските зони около столицата и около Шанхай на фона на свръхпредлагане. Освен това интересът към закупуване на земя до сега е спаднал три пъти.
Инфлацията в Япония остава под поставената от властите цел

Реформите в икономиката на Япония, въведени от кабинета на премиера Шинзо Абе, няма да постигнат исканото увеличение на инфлацията през 2015 г. Независимо от слабата инфлация, спада в износа и регионалните икономически проблеми, силната йена ще стимулира Централната банка на Япония да пристъпи към допълнително облекчаване на паричната си политика. Не е изключено и намаляване на лихвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *