Какво ще стане, ако САЩ изгубят рейтинга си ААА?

Bloomberg

Напълно е възможно след всичко случило се напоследък, да си зададем въпроса дали нямаше да е по-добре, ако дълговият ААА рейтинг на Съединените щати не се пречкаше на пътя на правителството. Тази идея все пак не е чак толкова еретична и рядко срещана, затова и финансовият министър Тимъти Гайтнър побърза този уикенд да разсее всяко съмнение, че САЩ някога могат да претърпят намаляване на инвестиционния си рейтинг.
„Това никога няма да се случи на нашата страна“, заяви Гайтнър в интервю за Ей Би Си Нюз. Коментарът му последва изявление на агенцията Moody’s Investors Service от миналата седмица, че първокласният рейтинг на САЩ ще бъде застрашен, ако не се направи нещо по отношение на растящия дефицит.
Гайтнър не биваше да оспорва доклада на Moody’s, а да го приветства. Какъв по-добър начин да бъде убеден Конгресът, че САЩ все пак са в криза и трябва да се изправят срещу проблемите?
Очевидно Капитолият трябва тепърва да установява тази истина. Преди две седмици например Сенатът отхвърли предложение за създаване на комисия, която да отговаря за справянето с дефицита. Мярката не беше приета, защото от ляво се чуват тревоги, че подобна комисия ще съкрати разходите, а пък от дясно се опасяват, че подобен ход ще изисква увеличение на данъците.
Затова никакви съкращения на разходите или увеличения на данъците – само дефицити, докъдето ни стига погледът. Хайде най-сетне да спрем да губим време с празни приказки в момент на опасност.
Затова опасенията около т.нар. група ПИГИ – Португалия, Ирландия, Гърция и Испания, т.е. географската и икономическа периферия на Европейския съюз, в действителност са маловажно събитие. Истинският риск за пазарите се крие в групата ОГЛУПС – опасно голям ливъридж у първоразредни страни.
В този клуб в момента членуват Съединените щати.

Да се преструваме

Досега членството на САЩ и избраните им представители в този клуб им позволяваше да се преструват, че спешни действия не са необходими. В крайна сметка ОГЛУПС разполага с валута, която е световен резерв, и ядрени оръжия. Предполага се, че това означава, че могат да излязат от дълговата яма чрез харчене, защото кредитори като Китай вечно ще им отпускат пари назаем. Ако това не сработи, просто ще напечатат още долари.
Но дори и тези предимства не могат да променят факта, че САЩ вървят по един неудържим път – с покачващия се дефицит, следващия го по петите държавен дълг и клатушкащи се отзад социално осигуряване и здравни услуги. Администрацията на Обама очаква през 2010 г. бюджетният дефицит да се устреми към 10% от брутния вътрешен продукт или $1,6 трлн. Тези данни го нареждат сред най-високите проценти от Втората световна война насам. Администрацията прогнозира, че до 2015 г. той ще падне до близо 4%. За да се случи това обаче, възстановяването на икономиката не трябва да крета едва-едва.
Съединените щати видимо отслабват. Moody’s очаква дългът да нарасне до 77% от брутния вътрешен продукт до 2019 г., а едновременно с това „да отслабне способността на САЩ да си позволяват дълг, защото лихвите вероятно ще се повишат през следващите няколко години“. Това е съпоставимо с очакванията на правителството в края на 2008 г. за бъдещо съотношение на дълга към БВП от около 40% до края на настоящото десетилетие.
Нищо чудно, че инвеститорът Марк Фабър, автор на популярния доклад Gloom, Boom and Doom, твърди, че ако бяха компания, САЩ щяха да получат рейтинг под инвестиционния клас или дори най-нисък.
От 2020 г. нататък ситуацията ще се влошава още повече. „Струва си да отбележим, че именно в периода след 2019 г. ще се появи и най-голямото напрежение в резултат на ръста на социалните осигуровки и здравеопазването, затова, ако не успеят да обуздаят дефицита сега, тогава ще им е дори още по-трудно да се справят с напреженията“, се посочва в кредитната оценка на Moody’s от миналата седмица.
Щатските и местните правителства също са в криза, подобно на колегите си от държавната администрация, и нямат особено желание да се изправят лице в лице с жестоката реалност, която ги заплашва.

Гърция срещу Калифорния

Бедите, които заплашват Калифорния, правят трудностите на Гърция да изглеждат някак укротими. Бюджетният недостиг в хазната на американския щат се предвижда да достигне $20 млрд. през следващите 17 месеца. Да не забравяме, че той е около 13% от икономиката на САЩ. Гърция е едва 3% от икономиката на страните, обединени от еврото.
В същото време нещата в Невада са толкова трагични, че дори щатът да изпрати във временен отпуск всички свои служители, получаващи заплата от общия щатски фонд, пак ще излезе на червено. Така заплашва Барбара Бъкли, председателят на щатския парламент.
Предвид всичко това Гайтнър трябва да се възползва от предупрежденията на Moody’s, за да отвори очите на конгресмените за реалността на бедите. До този момент президентът Барак Обама предпочиташе да се кланя на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и на лидера на демократичното мнозинство в американския Сенат Хари Рийд, вместо да ги направлява.
Още от встъпването си в длъжност Обама се опитва да задоволи исканията и на двамата или просто стои отстрани, докато те тероризират и разбиват инициативите му. Това започна в момента, когато Обама мълчаливо се съгласи с проектозакона за стимулите от държавната трапеза и продължи, когато президентът даде на Конгреса контрол върху други начинания като реформите на здравната система и финансовата регулация.
Резултатът е, че правителството не е постигнало нищо в разгара на най-жестоката финансова криза от Голямата депресия насам. И ситуацията лесно може да се влоши.
В същото време прекалено надутият и разделен Конгрес не показва, че разбира истинския мащаб на кризата. А ако не осъзнаят незабавно опасността, няма шанс да направят нещо различно.
Затова, макар и опасността от намаляване на рейтинга да е обезпокоителна, далеч по-лошо ще е да се остави страната да продължава по настоящия си курс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *