Какъв е сценарият след изборите във Великобритания

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Паралелното преброяване на гласовете от парламентарния вот във Великобритания показва, че нито една партия няма да спечели мнозинство. За това са нужни 326 депутатски места в Камарата на общините, но първата политическа сила от снощи- Консерваторите ще спечелят почти сигурно 305. Това значи, че в страната ще има „висящ парламент“ за първи път от 1974 година насам.
Така първата по сила партия ще трябва да търси подкрепата на останалите партии, за да прокарва законодателството си, пише в анализ Ройтерс.
На Острова имат много малко коалиционни правителства в своята история. Разпределението на постове и министерства може да отнеме доста време, да придаде несигурност за бъдещото, а от там- и да рефлектира отрицателно върху пазарите.
Ето защо е по-вероятно да се стигне до правителство на малцинството, което трябва да търси подкрепа в парламента за всеки отделен закон. Британски анализатори отчитат, че тази практика е дала добри резултати в други страни, като Канада и Швеция. Вероятно е и след кратко управление „правителството на малцинството“ да се разпусне и да насрочи нови избори, надявайки се на извънредния вот да успее да спечели мнозинство. В противен случай то би било лесно уязвимо срещу вотове на недоверие, а това означава, че не би могло да предвиди извънредни избори.
За съставяне на коалиция преговорите между политическите сили могат да продължат няколко седмици и трябва да приключат преди 25 май, когато кралица Елизабет ІІ трябва в свое обръщение да постави приоритетите на новото управление. През 1974 г. преговорите за коалиция отнемат четири дни.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *