Какъв ще е пазарът на труда до март

Според една от големите фирми за подбор на персонал, ще се увеличат работните места в София и Пловдив. На обратния полюс са другите 3 големи региона – Варна, Русе и Бургас, предаде бТВ.

Най-много работа ще се предлага в сферата на финансовите услуги, следва секторът на електрическите, газовите и ВИК компаниите, както и в транспортните фирми. Къде обаче предстоят съкращения?Прогнозите са, че през първите месеци на 2012 г. най-трудно работа ще намират миньорите, търговците на едро и дребно и заетите в ресторантьорския бизнес.
Ива Танкова от Варна е салонен управител. Дълги години работи в реномиран ресторант. Заради кризата обаче губи работата си и дълго време не успява да намери нова. Ива има два варианта пред себе си – да емигрира или да потърси ново поприще. Избира вторият. Сега е рекламен консултант в алтернативна медия.
Георги Петров обаче няма късмета на Ива. По професия той е учител, по призвание – готвач, а в момента е безработен. В момента разчита само на 200 лева, които получава от трудовата борса. Решил е да си търси работа в София.
Специалистите прогнозират, че през следващите месеци, най-трудно да си намерят работа ще бъде на хората, които като Ива и Георги, работят в сферата на хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Съкращения се очакват и сред работещите в търговията.
„Тези сектори са най-засегнати, защото за разлика от производството, където могат да се търсят и други пазари, то търговията на дребно е ограничена на нашия пазар. За туризма – също Той си е локален пазар, не можем да излезем извън границите на нашата страна”, коментира  Георги Костадинов, финансов мениджър, компания за подбор на персонал.
Наблюденията на експертите са, че заради икономическата ситуация, бизнесът е доста предпазлив при наемането на нови кадри.
Все още експертите не са готови с прогнозите си за второто тримесечие на годината. И все пак те очакват, че тенденциите за лек ръст на нови работни места от първото тримесечие, ще се запазят и през следващите три месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *