Как да започнете бизнес по време на пандемия

По време на пандемия не са малко смелите българи, които решават да започнат собствен бизнес. Различни мерки по Закона за насърчаване на заетостта могат да помогнат с финансов ресурс и обучение при започването на стопанска дейност.

В края на април Мария Чолакова решава да започне собствен бизнес – създаване на онлайн съдържание. Пандемията не я плаши и търси съдействие от Агенцията по заетостта. „Приготвих всички документи, направих бизнес план, но от Бюрото по труда и от Агенцията по заетостта единственото, което направиха, е да ме прехвърлят от инстанция на инстанция“, каза Мария Чолакова, цитирана от БНТ. Така след множество телефонни разговори Мария се отказва от възможността за държавно подпомагане. „Реших, че ще започна бизнес сама без тези допълнителни средства. Много разчитах наистина на тези 4000 лв., които се отпускат, тъй като щях да закупя техника, офис оборудване, наем, щях да наема пространство, но това така и не се случи.

„Не. Не съм била регистрирана в Бюрото по труда“, каза Мария Чолакова.

Точно регистрацията в Бюрото по труда обаче е първото задължително условие да се ползва държавно подпомагане по Закона за насърчаване на заетостта по чл.47 и чл.49. И остава неясно защо от институциите не са обяснили това на младата жена. Нещо повече – ако безработното лице има идея за собствен бизнес, по двете мерки може да получи различни суми.

В първия случай – НОИ изплаща накуп всички дължими обезщетения за безработица. Във втория могат да бъдат възстановени разходи до 4000 лева. При одобрение се подписва тристранен договор. „Лицата, когато искат да започнат такава самостоятелна дейност, да потърсят консултация с трудов посредник в бюрата по труда, където са регистрирани, добре да прочетат договора, защото те имат права и задължения“, съветва Даниела Пирянкова – експерт в Агенция по заетостта Пловдив.

Освен финансови средства кандидат-предприемачите могат да получат и ваучери за обучение и преквалификация. За срока на договора Бюрото по труда осъществява надзор върху дейността им.

 Източник: https://fakti.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *