Как да защитим домейна си? (Втора част)

Впредишната си статияви представих няколко лесни начина да защититедомейнаси и правата си върху него. Това от своя страна дава една минимална правна основа за закрила, върху която да стъпи вашиятстартиращ или вече развил се бизнес.В настоящата статия ще ви представя така наречения домейн със защитен статус.

Регистър.бг

Процедурата като цяло е идентична, независимоот разширението на вашия домейн (.com, .net и т.н.), но е възможно да има отклонения. Настоящото изложение покрива националните домейни или с други думи – домейните .bg. Процедурата се развива пред националният регистратор Регистър.бг, но реално е опосредена от всички фирми, занимаващи се с регистрация на домейни. Те събират документите, обработват ги и ги предвижват напред. Следователно подробна информация за регистрацията на домейн със защитен статус може да получите от фирмата, при която регистриратепървоначално домейна. Тук е мястото да отбележа, че регистрацията на домейн със защитен статус може да се направи както по време на първоначалната регистрация, така и на по-късен етап.

Проблемът

Основният проблем, както стана дума и в предишната статия, са cybersquatter-ите, които често използват недобросъвестни практики, за да получат финансова изгода или просто да увредят даден бизнес. Това са хора, които регистрират сходен на вашия домейн и по този начин целят облагодетелстване. Още по-напреднала тяхна практика е да регистрираттърговска маркана един вече развит онлайн бизнес, който обаче е пропуснал да се защити от правна страна. След като регистрацията завърши притежателят на съответната търговска марка може на правно основание, като собственик на марката, да изиска от собственика на домейнада му предаде съответното домейн име и да преустанови дейността си. Това разбира се е най-неблагоприятният вариант, но дори и заплащането на определена сума пари, за да ви се прехвърли например търговската марка или просто за да бъдат преустановени действията на cybersquatter-a, мисля, че е достатъчно неблагоприятно.

На следващо място проблем са на пръв поглед успокояващите Общи условия на Регистър.бг, според които домейнът ви може да бъде отнет единствено ако основанието на лицето, което иска да ви го отнеме предшества регистрацията на вашия домейн. С други думи, ако вие си регистрирате gotindomain.bg на 1.06.2015 година, а аз имам регистрирана търговска марка Gotindomain на 1.05.2015 година, то аз ще мога да претендирам вашиядомейн. Ако обаче аз регистрирам търговска маркаGotindomain на 1.07.2015 година, то аз няма да имам право на никакви претенции върху вашетоиме. Това несъмнено е вярно, НО единствено в хипотезата, в която спорът се отнесе за арбитриране към Регистър.бг. Регистър.бг обаче е собственост на търговско дружество и реално няма юрисдикция да решава подобни спорове. Тоест ако аз отнеса спора към съд, то той ще бъде разрешенсъгласно действащото законодателство, а не съгласно общите условия на Регистър.бг. В този случай законът гласи, че аз като собственик на търговската марка Gotindomain, независимо кога е регистрирана тя, мога да изисквам да преустановите използването на моята марка и да ми предадете вещите, върху които тя е използвана, тоест вашият домейн или уеб сайт.

Решението

Както вече предполагам се досещате, решението е да регистрирате съответния домейн със защитен статус. За да направите това, е необходимо да имате съответното основание.Като основание на регистрацията на домейн име със защитен статус може да бъде съответното име на лицето, което притежава домейн името, името на юридическо лице (т.е на фирма), име на регистрирана или заявена марка, име на географско означение, име на категоризиран туристически обект, име на медиен проект, програма или лиценз. Освен това, със защитен статус могат да бъдат регистрирани и домейни чието звучене и изписване съвпада по абсолютен начин с името на културно, спортно, научно или друго подобно събитие т.н. Тук трябва да се отбележи, че няма изискване за пълно съвпадение между основанието и името на домейна. Така например аз мога да подам заявка задомейн nkolev.bg и след като представя лична карта да го регистрирам със защитен статус.

Документите, които се изискват при регистрацията на домейн със защитен статус се различават в зависимост от основанието. От изброените по-горе основания като най-удачно според мен с оглед необходимите действия се очертаварегистрацията на фирма.Ако използвате името на фирма като основание за регистрация на домейн със защитен статус, дорине се изискват документи, тъй като обичайно съответните фирми, които регистрират домейни, сами си набавят информация за фирмата посредством данните в Търговския регистър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *