Как да придобия по давност държавен/общински имот?

Придобиването по давносте един от начините да стана собственик. Давността е период от време, с изтичането на който и при определени условия, ми се дава възможност да стана собственик на определена вещ. Освен да придобия по давност съседната нива или някоя запустяла къща, собственост на починал дядо например, аз мога да придобия иимот, който ечастна държавна или общинска собственост.

Частна държавна собственост

Има два вида държавна или общинска собственост – частна и публична. За тези два вида има различен законов режим. Законодателят е възприел подхода да определи изчерпателно кои обекти сапубличнадържавна собственост и всичко извън този кръг ечастнадържавна собственост. Това, което е публична държавна собственост,не можеда се придобива по давност и в никакъв случай не може да променя собственика си.Публична държавна собственост са например подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, имотите, предоставени на ведомствата за изпълнение на функциите им и редица други, всепредназначени за задоволяване на интересите на цялото общество. Всички останали обекти сачастнадържавна собственост имогатда се придобиват по давност.

Частна общинска собственост

По отношение на частната общинска собственост нещата стоят по сходен начин.Публичнаобщинска собственост саимотите, предназначени за изпълнение на функциите на органите на местното самоуправление и местнатаадминистрация, имоти, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение, определени от общинския съвет, други имоти и вещи, които изрично са определени със закон – например улици, площади, градинки. Такива обектине могатда се придобиват по давност, но онова, което ечастнаобщинска собственост-може.

Придобиване по давност

Когато придобивам по давностнедвижим имот – частна държавна собственост,се прилагат общите правила за придобиване по давност. От значение е дали владението ми върху недвижимия имот е добросъвестно или недобросъвестно. Да съмдобросъвестенвладелец означава да владея недвижимия имот на правно основание, годно да ме направи собственик, нобез да знам, че праводателят ми е несобственик или че не е спазена предписаната от закона форма за прехвърляне правото на собственост. В този случай, след като владея имота5 години, аз мога да претендирам, че съм го придобил по давност. Ако обачезнамтези обстоятелства аз съмнедобросъвестенвладелец. Отново мога да придобия имота по давност, но за целта срокът, през който трябва да владея имота, е поне10 години. (По-подробно запридобивната давност– в Правото “Придобивна давност”.)

NB!Добре е преди това да проверя дали не става въпрос за публична държавна/общинска собственост, за да се уверя, че няма да остана с празни ръце. Такава информация мога да получа от компетентнатаобластна, съответно общинскаадминистрация.Тази проверка обаче ме превръща внедобросъвестен владелец, което значи, че мога да стана собственик следдесетгодишно давностно владение.

Временно спиране на давността със закон

Давността представлява период от време и може да сеспира и прекъсва. Когато давността сеспре, това означава, че за определен период от време тяне тече,но изтеклата вече давност сезапазва. Давността за придобиване наимоти- частна държавна или общинска собственостспира да тече от 01 юни 2006 г. до 31 декември 2017 г.Това ще рече, че ако аз съм един добросъвестен владелец и упражнявам фактическа власт с намерение да своя имот-частна държавна или общинска собственост и съм установил владението си на 01.02.2010 г. към 01.02.2015 г. азнямада съм придобил имота по давност, защото по силата на закона тя е спряла да тече в този период. Придобивната давност за имоти частна държавна и общинска собственост не тече до края на 2017 г., което означава, че едва след това ще мога да упражнявам и да се позовавам на давностното си владение (ако разбира се законът не бъде изменен отново, защото до момента срокът на спиране на давността е удължаван пет пъти).

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор:Виолета Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *