Как да разберем ,че прекаляваме със солта

Възможно е да консумирате твърде много солени храни и дори да не го осъзнавате. Прекаляването на консумацията на натрий може да предизвика поразии по отношение на здравето ви и на цялостния ви тонус.

Ето 6 знака, че прекалявате със солените храни:

1. Не можете да се концентрирате
Приемът на твърде много сол може да повлияе на когнитивните функции на мозъка, според канадско проучване от 2011 г. Това означава, че ще имате проблеми с концентрацията и паметта. Възможно е редовно да чувствате съзнанието си замъглено, без да разбирате на какво се дължи това.

2. Все сте жадни
Храните с високо съдържание на натрий (чипс, сосове, колбаси) ви карат да се чувствате по-жадни от обикновено, защото вашето тяло вероятно се опитва да възстанови баланса на сол в клетките ви.

3. Имате отоци на странни места
Ако сутрин се събуждате с подпухнало лице, а следобед имате отоци в глезените, вероятно консумирате твърде много солени храни. Възможно е да е симптом и на друго заболяване, но първо намалете приема на натрий.

4. Имате камъни в бъбреците
Консумацията на твърде много натрий може да затрудни бъбречната функция. Солта може да увеличи количеството на протеин, открит в урината. Повече белтък в урината е основен рисков фактор за бъбречно заболяване и появата на камъни в бъбреците.

5. Имате язва на стомаха
Твърде много натрий в менюто може да доведе и до язва на стомаха.

6. Имате високо кръвно налягане
Много изследвания показват, че прекаляването с приема на сол може да повиши кръвното налягане и да доведе до сърдечни проблеми.

Орлин Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *