Как да се постигне повече с по-малко, отчита индексът за устойчивост DJSI

Компаниите Henkel, Nestle, Panasonic, SAP, Siemens, Volkswagen са сред индустриалните лидери по устойчивост в най-новото издание на индекса на устойчивостта на Dow Jones – Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) , съобщава GreenTech.bg.

“ DJSI има двоен резултат“, заяви Гуидо Гиезе, ръководител на индексите вRobecoSAM – консултантската къща, която съставя анализа. „Те позволяват на инвеститорите да интегрират устойчивостта в портфейлите си и в същото време осигуряват една платформа на ангажимент, която насърчава компаниите да възприемат устойчиви добри практики. Ние стимулираме активното участие в нашата корпоративна оценка на устойчивостта всяка година и тази година бяхме щастливи да забележим 31% увеличение на участието на компании от развиващите се пазари“.

Volkswagen е определена като лидер в сектора автомобили и компоненти. Siemens е индустриалният лидер в сектора капиталови стоки, а Panasonic – при потребителските продукти с дълготраен характер. Nestle е лидерът е категорията храни, напитки и тютюневи изделия, а Henkel – при битовите стоки. SAP е лидер в сферата на софтуера и услугите. Правят впечатление още Alcatel-Lucent, определена за секторен лидер в сферата на технологичния хардуер, Air- France – KLM в областта на транспорта и Adecco в търговските и професионалните услуги.

Ето и някои от първите коментари на индустриалните лидери, броени часове след анонса на новата класация:

„Siemens подобри позицията си спрямо миналата година, постигайки своя най-добър резултат до този момент в този сектор. Достигането на първото място е още едно доказателство за нашия успех в системното ориентиране на Siemens към решения, свързани с устойчивото развитие, коментира г-жа Барбара Кукс, член на Управителния съвет на Siemens и главен мениджър „Устойчивост“ на компанията. Това второ поред изключително високо отличие доказва, че стратегията, структурата, програмите и процесите, установени от компанията, са ефективни и резултатни.

„В управлението на веригата за доставки, например, ние не само сме реализирали спестявания през последните години, измерими в… милиарди, но също така допринесохме и за квалификацията на повече от 1000 доставчици, които участваха в нашите одити за енергийна ефективност“, добавя Кукс.

„Глобалните предизвикателства, с които ние всички се сблъскваме, ни приканват да преосмислим начина, по който живеем, консумираме правим бизнес. Затова нашата цел е да се постигне повече с по-малко“ казва Катрин Менгес, изпълнителен вицепрезидент на човешките ресурси и на председателя на Съвета за устойчивост на Henkel. „Значението на устойчивостта се увеличи значително в отношенията ни с нашите клиенти, потребители и индустриални партньори“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *