Как да се предпазим от грипа

Вирусът на новия грип А(H1N1) не се различава съществено от останалите грипни вируси. Той е широко разпространен в целия свят, включително и у нас, посочват от Министерството на здравеопазването.

Заболяването, което вирусът А(H1N1) предизвиква протича по типичния за грипа начин. В повечето случаи заболяването протича леко и без опасност за живота на хората. За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва следните неща:
– често измиване на ръцете с вода и сапун
– използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа
– закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
– избягването на търкането на очи с мръсни ръце
– често проветряване на въздуха в затворени помещения
– редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
– измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.
При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.
Единственият път на прихванатия вече вирус е в ноздрите и гърлото. При глобална епидемия практически е невъзможно да се избегне контакта с H1N1 (свински грип ), посочват руски учени. Контактът с вируса не е толкова голям проблем, колкото неговото разпространение. Докато сте все още здрави и не проявявате никакви признаци за инфекция, нямате остри симптоми и вторични инфекции, може да прибегнете до някои прости стъпки, които не се посочват в официалните съобщения.
Изплаквайте с топла солена вода носа и гърлото си поне по два пъти на ден. Вирусът през първите 2-3 дни след инфектирането в гърлото и носа започва да се размножава и да показва характерните си симптоми. В някои случаи солената вода има същата сила върху здравия човек, каквато има „Тамифлу“ върху инфектирания.
Затова се препоръчва да почесвате ноздрите си с топла солена вода поне веднъж на ден. Слагайте в носа си с тампони, напоени с течността. Това е доста ефективен метод да спрате разпространението на вируса. Във всяка аптека може да намерите и инхалатори, които съвсем не са скъпи.
Увеличете употребата на природни имуностимулатори, богати на витамин С, като цитрусовите плодове например. Ако е необходимо да приемате допълнително таблетки витамин С, вземете ги в комбинация с Цинк, който помага за по-бързото усвояване на витамина.
Пийте топли напитки, колкото можете повече. Топлите напитки имат същият ефект като изплакването, но в обратна посока. Горещата течност помага за „отмиването” на вируса към стомаха, където той не може да се развива, размножава или да нанесе каквато и да е вреда.
Специалисти от университета на Алабама в Бирмингам, САЩ, цитирани от БТА, са установили от своя страна, че Ахилесовата пета на всички щамове на грипа са растителните антиоксиданти. Изследването показва, че антиоксидантите – вещества, които се срещат в храни от растителен произход като ябълките, гроздето и ягодите – пречат на грипните вируси да предизвикат „хаос“ в белия дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *