Как да спечелиш 3.5 млрд. долара за година

Преди три години хеджфонд мениджъра Дейвид Тепър, който печели по 9.6 млн. долара на ден – повече от всеки един човек в света, решава да си купи нов дом. Избира най-скъпата вила в нюйоркския Лонг Айлънд и плаща 43.5 млн. долара за нея. И докато мастилото от подписа му върху договора е още незасъхнало, той я срутва. Причината: 600-те квадратни метра жилищна площ му се виждат недостатъчни.

За много хора тази постъпка е напълно глупава и вероятно е така. Но за Тепър това няма значение – тези пари той ги изкарва за една работна седмица. През миналата година той спечели 3.5 млрд. долара, което го направи най-добре платения мениджър на хеджфонд в света.

През 2013 Тепър заложи на инвестиции в закъсалите авиокомпании Delta и American Airlines, както и в различни автомобилни производители. С подобни сделки неговият фонд Appaloosa Management осигурява на своите клиенти през миналата година 42 процента доходност, като средната за последните пет години е 50 процента.

Милиардерът има усет към финансите още от малък. Той е второто от общо три деца на своите родители, които също работят в тази сфера – като финансови консултанти. Израства в Питсбърг, следва икономика в местния университет и още по това време показва усета си към парите. Инвестира в акции, за да спечели още джобни за студентските си години. Но скоро след това губи вложенията си.

Това се оказва силен урок за него, защото след дипломирането си през 1985 година продължава във финансовата сфера с работа в Goldman Sacks, където за шест месеца става отговорен за най-рисковите акции.

За успеха си пред студенти споделя – „никога не можеш да бъдеш по-умен от пазара и можеш да стане добър търговец, ако разбереш колко си глупав“, казва пред тях той.
Тепър обаче не изглежда да е толкова глупав. След като отхвърля предложения на Goldman Sacks и Investmentbank да влезе като техен партньор, създава през 1993 собствения фонд Appaloosa Management.

Особено силна за бизнеса му е кризисната 2008 година, когато държавата спасява закъслите Lehman brothers и Fredie Mac. Тогава Тепър спекулира, че тя ще спаси всички банки в затруднение и спечелва милиарди.

Клиентското му портфолио е най-разнообразно – от частни клиенти, през университети и правителства до фондации, той прави всичките по-богати. А най-много себе си. За личния му живот обаче се знае малко. Тепър има три деца от своята жена Марлийн, обича бейзбол и футбол и държи 5 процента от американския отбор Pittsburgh Steelers.

Обича и да дарява – финансира университета Carnegie Mellon, където получава своята MBA диплома с 122 млн. долара.

Освен това обича да имитира Елвис Пресли. Като негов имитатор обаче надали щеше да изкара толкова пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *