Как да търсим по-ефикасно в Google

Google знае всичко. Хората отдавна изоставиха познатите доскоро начини за информиране и вместо това се довериха изцяло на интернет, по-специално – на Google.

Дали обаче всеки път бързо и успешно намираме точната информация, от която имаме нужда?Може тези полезни трика за по-точно търсене, които препоръчват от Make Use Of, да са ви от полза, пише Digital.bg.

Те може да ви спестят време и нерви.

1. Намерете точни фрази

Използвайте кавички, за да търсите по фрази. Обграждането на термини с кавички ограничава резултатите от търсенето само до тези уеб страници, които съдържат точната фраза, която сте указали. Без кавичките резултатите ще включат всяка страница, съдържаща думите, които сте използвали, независимо от реда, в който сте ги написали.

2. Търсене за конкретен файлов формат

За да стартирате търсенето, просто въведете думата за търсене, последвана от „filetype:pdf“ или „filetype:exe“ и така нататък.

3. Когато пазарувате онлайн

Да кажем, че искате да си купите нов лаптоп, но не искате да харчите по-малко от $ 300 или повече от $ 600. Тогава можете просто да въведете желания от вас ценови диапазон, разделен от две точки, например: „laptop $300..$600“.

4. Стартиране на множество търсения едновременно

Този трик спестява много време, когато искате да проучите няколко неща, които са свързани, но които ще ви дадат различни резултати. Например, може би искате да изследвате всички различни цифрови офис пакети, но искате всички резултати да са в една лесна за следване страница. Всичко, което трябва да направите е да разделите всяка заявка с ‘OR‘ или „Microsoft Office OR OpenOffice OR Apple Productivity Apps OR LibreOffice OR Google Docs”.

5. Когато не може да си спомните

Опитвате се да си спомните точното име на песен или не се сещате точно как звучи някоя известна поговорка? Няма проблем, Google може да ви помогне – просто използвайте звездичка на мястото на думата която не се сещате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *