Как да управляваме парите си във време на криза

Икономисти препоръчват домакинствата да не съхраняват парите си в брой, а да ги сложат на депозит, да не ги харчат за ненужни неща и да бъдат внимателни при тегленето на заеми.
Изгодни са инвестициите в недвижими имоти и в квалификация.
Не е подходящо сега да се преговаря с работодателите за увеличаване на заплата, но ако изникне изгодно предложение за нова работа, то не трябва да се изпуска.
Кризата е подходяща хората на наемния труд да вземат съдбата си в свои ръце и да опитат самостоятелен бизнес в сектори, свързани с услуги и стоки, които винаги се търсят.
Това са част от препоръките, които направиха пред репортери на БТА икономисти, представители на държавата и потребителски организации.
Други препоръки са – да се научим да водим семеен бюджет и да сме внимателни при покупката на промоционални продукти.
Според Георги Стоев – управляващ съдружник в „Industry Watch“, в момента лихвите на банките растат и затова хората биха могли да се замислят, ако притежават пари в брой, да ги сложат на депозит.
Друга препоръка е да се огледат за възможност за добра сделка на пазара на недвижими имоти и ако имат спестени пари, тази и следващата година ще са подходящи за инвестиране в имоти, при положение че цените на този пазар спадат.
Георги Стоев смята, че кредитирането няма да е основният проблем за бизнеса, защото кредитът само помага да се осъществят идеите, а не е водеща сила в бизнеса.
В този смисъл всеки, който е мислил да вземе кредит с пет до десет на сто лично участие, ще трябва да се откаже, защото банките ще финансират проекти с по-голямо лично участие и по-голяма надеждност на бизнеса, с който предприемачът се захваща.
Стоев изразява мнение, че сега не е особено подходящ момент да се иска от работодателите увеличение на заплати или да заплашва с напускане на работа.
Ако трябва да се съкращава домакинският бюджет, би могло например да се започне от телефонните разговори, особено ако те формират до 15 на сто от разходите на домакинство.
Според директора на дирекция „Политика по отношение на предприятията“ в Министерството на икономиката и енергетиката Ели Анави в края на годината кризата започна да се чувства най-вече в експортно ориентираните отрасли и затова препоръката към собствениците на малки и средни фирми е да търсят пазарни ниши, да създадат нови продукти и услуги, да търсят подкрепа от хората на науката и да оптимизират разходите си.
Препоръката към хората на наемния труд е да помислят за квалификацията си, ако получат добро предложение, да не се колебаят да сменят работното си място и да престанат да бъдат хора на наемния труд, а да се опитат сами да вземат нещата в ръцете си.

Трябва да се купуват само необходими неща. Снимка: sxc.hu

„Държавата се стреми да създаде подходящи условия за стартиращите фирми и сега е в ход предложение на министъра на икономиката и енергетиката минималният капитал на дружествата с ограничена отговорност да намалее от 5000 лева на сто лева“, каза Анави.
„Това ще позволи на студенти, безработни, млади пенсионери да се захванат със собствен бизнес, без да поемат риска с цялото си имущество, както в случая с едноличните търговци. Няма рецепта кои са в момента най-препоръчителните сектори за самостоятелен бизнес“, посочи Анави.
Той обаче отбеляза, че по време на криза ще се запази търсенето на стоки и услуги, свързани със сектора „енергийна ефективност“ – внедряване на енергоспестяващите технологии, слънчеви батерии, локално отопление, изолираща дограма, защото от това зависи намаляването на разходите на фирми и на домакинства.
Препоръка на Анави към домакинствата за справяне с кризата е да се харчи само за необходими неща и да не се сключват оптимистични кредити, които впоследствие да не могат да се обслужват.
Според Богомил Николов – изпълнителен директор на Българската национална асоциация на потребителите, в условията на икономическа криза трябва много да се внимава с тегленето на кредити.
Той отбеляза, че има общоизвестна формула, според която човек не бива да задлъжнява с повече от 30 процента от съвкупния си доход. Това обаче според Николов много хора в България не го спазват и задлъжняват с 50-60 процента от стойността на това, което печелят. Това означава риск от загуба на жилището.
„Предоговарянето и разсрочването на кредити е добра възможност, която малко хора познават“, смята Богомил Николов. Според него, когато усетим затруднения, е по-добре да се обадим на банката и да потърсим предоговаряне, вместо просто да спрем да плащаме.
„Задължително е банките да публикуват на интернет-страниците си своите общи условия, за да могат хората да се ориентират предварително“, отбеляза Николов. Тези условия обаче стават ясни, едва след като се сключи договор за определен продукт.
Според Богомил Николов по време на криза много стоки поевтиняват и това е добър период за пазаруване. Трябва обаче да се пазим от спонтанни покупки. При ненормално ниски цени Николов смята, че може да става дума за много ниско качество.
„Чисто български пазарен трик е така нареченото „удряне в кантара“. Ако видим, че на десет сергии цените са еднакви, а на единайсетата е с 20 процента по-евтино, това трябва да е индикатор, че можем да бъдем измамени“, каза Николов.
Според него много полезно е да се научим да водим семеен бюджет. Ако отделяме по пет минути на ден, за да си записваме всички приходи и разходи в семейството, това може да ни предпази от неразумни покупки.
Друга препоръка е да внимаваме, когато подписваме различни договори. Сега компаниите в областта услугите – мобилни оператори, кабелни телевизии, интернет-доставчици и други предлагат редица промоции с определен гратисен период и много хора се подмамват от рекламите, а често се оказва, че промоционалните продукти са по-неизгодни от стандартните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *