Как Джеф Безос превърна Amazon в компания за над 200 млрд. долара

Този месец най-големият сайт за пазаруване онлайн Amazon празнува рожден ден. Магазинът, в който можете да намерите всичко, навлезе в интернет търговията преди 20 години, въпреки че тогава продаваше само книги.

Откривателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос създаде компания с над 200 милиарда долара пазарна капитализация. Затова изданието BusinessInsider събра 17 цитата, които показват неговата гениалност. Вижте ги:

За самодоволството: „Една компания не трябва да се пристрастява към лъскавината, защото тя не е трайна“.

За иновациите: „Мисля, че пестеливостта, както и други ограничения, движат иновациите. Един от малкото начини да излезеш от тясна кутия е да измислиш пътя си за измъкване“.

За напредъка: „Ако си ориентиран към надпреварата, трябва да изчакаш, докато някой конкурент направи нещо. Да си фокусиран върху клиентите ти позволява да си по-инициативен“.

За развитието на културата на компания: „Част от културата на компанията е зависима от пътя – става дума за уроците, които учиш по пътя“.

За новите идеи: „Винаги ще има щастлива случайност, свързан с откритие“.

За „хейтърите“: „Ако не искаш никога да бъдеш критикуван, за бога, не прави нищо ново“.

За мотивацията: „Силно вярвам, че мисионерите правят по-добри продукти. На тях им пука повече. За един мисионер не е просто бизнес. Трябва ад има бизнес, а бизнесът трябва да има смисъл, но това не е причината да го правиш. Правиш го, защото има нещо значимо за теб, което те мотивира“.

За избора на приятели: „Животът е твърде кратък, за да се размотаваш с хора, които не са изобретателни“.

За морала: „Това, което ме дразни най-много, е когато мина покрай банка и видя реклами, които се опитват да убедят хората да си вземат втора ипотека на дома, за да могат да отидат на почивка. Това доближава злото“.

За стратегията: „Имали сме три големи идеи в Amazon, на които държим от 18 години, и те са причината да сме успешни. Поставяй клиента на първо място. Изобретявай. Бъди търпелив“.

За растежа: „Всички компании трябва да бъдат вечно млади. Ако потребителската ти база остарява с теб, ти си Woolworth's“ (фалирала търговска верига).

За подвижността: „Ако не си упорит, ще се откажеш от експериментите твърде рано. А ако не си гъвкав, ще си блъскаш главата в стената и няма да видиш различно решение на проблема, който се опитваш да разрешиш“.

За маркетинга: „В стария свят, отдавахте 30% от времето си, за да създадете добра услуга и 70% от времето си, за да говорите за нея. В новия свят е обратното“.

За ценообразуването: „Има два вида компании – тези, които работят, за да се опитат да взимат повече, и тези, които работят, за да взимат по-малко. Ние ще сме от вторите“.

За упълномощаването на екип: „Никога не бих казал „не“ за нещо, което екипът е искал да направи, но може да кажа „да“ за нещо, което не е искал да направи. Искаш да има много начини да стигнеш до „да“, защото искаш да насърчиш поемането на рискове“.

За това да накараш хората да обръщат внимание: „Можеш да имаш най-добрата технология, най-добрия бизнес модел, но ако разказването на историята не е изумително, няма значение. Никой няма да гледа“.

За избора на слаби печалби: „Вашият марж е моята възможност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *