Как Дянков постави бизнеса на колене (Разсъжденията на един лаик)

Държавата има огромни неразплатени сметки с фирмите. Резултат на това е огромна междуфирмената задльжнялост. Фирмите в момента оцеляват, като съкращават работници, намаляват работното време, пускат персонала в платен и неплатен отпуск и т.н. Най-важното, може би, обаче е факта, че поради липса на средства, фирмите не могат да правят разходи за материали, оборудване, консумативи – жизненоважни за осъществяване на дейността им!
Правителството обещава да се разплати до месец февруари. Това е чудесно, но със или без умисъл тук е скрита голямата тесла за бизнеса. Изсипвайки едни огромни суми с които държавата, а след това и фирмите ще се разплатят помежду си, поради ненаправени необходимоприсъщи разходи поради липса на средства, всички по веригата ще внесат едни огромни суми за ДДС и финансовия министър ще потрива доволно ръце защото в началото на годината в бюджета ще влезнат „свежи“ пари.
Ако финансовият министър се „изхитри“ и преведе сумите на 28 декември 2009 г., повечето фирми ще трябва да внесат освен ДДС и данък печалба, (пак поради факта,че не са успели да направят необходимоприсъщите разходи), а в същото време ще останат без закупени материали. Получавайки парите фирмите ще трябва да изплатят неплащаните с месеци заплати с ДОО и осигуровки.
Какво ще им остане след всичко това? От което естествено печели само държавата, но не и бизнесът. Фирмите тепърва ще трябва да отделят средства за да закупят необходимите за работата им материали, в резултат на което съществува риска пак да останат без пари за заплати.
Какво е положението с безработицата? По статистически данни е под 10%! Проблема обаче е ,че безработицата се отчита по показатели които не влизат в дълбочината на проблема. Стотици ЕТ, малки и средни фирми в момента са без работа и това също е безработица. Фирмите се стараят да запазят доколкото е възможно персонала си, като го пускат в платен или неплатен отпуск, но това си е дефакто безработица.
Какво да кажем за ЕТ и занаятчиите на патент.Да не би те да имат работа? Не нямат, или поне повечето от тях, но това не се регистрира никъде. Същото се отнася и за микропредприятията и семейните фирми. Те също са без работа, но за да се регистрират като безработни трябва да затворят фирмите , а засега все още не искат и изяждат последните си резерви. Но те са на изчерпване. Какво ще стане след като свършат? Според мен – бум на безработицата.

В.Динев, vs_dinev@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *