Как един гараж промени съдбата на много хора

Сюзън Войсички често си спомня за предишния си дом в Мелно Парк, Калифорния – една скромна къща, по-малко от 2,000 кв. фута, но от историческо значение.

През 1998 г. тя купила къщата за 600,000 долара и решила да дава гаража под наем на двама студенти, за да си помага в изплащането на ипотечния кредит. Наемът на гаража бил 1,700 долара на месец, а имената на двамата студенти – Лари Пейдж и Сергей Брин. Помещението те използвали, за да стартират един проект, наречен Google.

Когато питали Брин и Пейдж защо смятат, че светът има нужда от още една интернет търсачка те казвали „Не от още една, а от по-добра.“ Двамата твърдо вярвали, че ще създадат най-добрата търсачка в света.

Решението да даде под наем гаража на двамата студенти се оказва от съдбоносно значение за Сюзън поради ред причини: благодарение на това Сюзън започнала работа в компанията Google, докато тя все още била нова. Днес тя заема водещ ръководен пост в нея.

Така сестрата на Сюзън – Ан се запознала със Сергей Брин, за когото по-късно се омъжила.

Освен това членовете на семейството й също навлизат в бизнеса – съпругът й Денис Тропър е мениджър в Google, за компанията са работили още майка й и съпругът на другата й сестра Грегър.

Сигурно сте виждали в много сайтове надписа „Ads by Google“ – идеята за това е на Сюзън. Преди Google публикували реклами само на собствената си страница.

В началото на кариерата си в Google Сюзън се занимавала с оформлението на логото на компанията и дизайна на страницата. След това започнала да се занимава с рекламата и благодарение на нейните усилия търсачката става една от най-популярните в света.

През 2003 г. Сюзън измисля AdSense.

AdSense е разширен вариант на програма, която компанията въвежда през 2002 г. – AdWords.

AdWords предлага на рекламодатели показването на рекламни резултати при всяко търсене – това са онези малки реклами отстрани, които се появяват като „sponsored results“ и са свързани с темата, по която сте задали търсене. Рекламодателите плащат на Google, само ако потребителите кликнат върху рекламата.

Идеята на Войсички е тези реклами да се появяват навсякъде в мрежата – в блогове и уеб сайтове, а не само в търсачката. На собствениците на сайтовете Google предлагат част от печалбата си при всяко кликане. Разбира се рекламите, които се появяват са свързани с тематиката на сайта – така се счита, че всички имат интерес – и интернет потребителите, и собствениците на страницата, и рекламодателите.

Приходите на Google от двете програми за първото тримесечие на годината възлизат на около 1 млрд. долара.

Много малки предприемачи си изкарват прехраната най-вече от това, че слагат линкове с реклами от Google на страниците си. Ще се изненадате колко много хора са станали милионери благодарение на AdSense.

За идеята си Сюзън е получила специална премия от Google. Размерите на тези премии не се съобщават, знае се само размерът на първите две премии, които компанията е дала – 12 милиона.

Следващият проект на Сюзън е рекламите на Google да достигнат и радиото, телевизията и печатните издания.

Ако искате да пуснете своя реклама по радиото, Google имат предложение за вас. На сайта си те имат секция за аудио реклами с линкове към радио продуценти. Свързвате се с тях и те ви изготвят радио реклама по ваша поръчка срещу 75 – 100 долара. След това само избирате кои радио станции и часови пояси желаете и те ви пускат рекламата.

В момента компанията разработва и ТВ секция, както и такава, насочена към печатните издания.

Войсички признава, че рекламите на Google в интернет имат много по-голям потенциал и успеваемост, отколкото тези по радиото и телевизията, но това, което те предлагат на рекламодателите е повече информация – колко души и кога точно са видели рекламата и друга статистика, която може да следите по секунди.

Все още е рано за радио Google, казва Сюзън, но от компанията работят по проекта.

Междувременно миналия септември Google купиха къщата където са започнали бизнеса си, като не се споменава точната цена, но според слуховете тя е повече от 1 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *