Как една страна напуска еврото и още 5 важни въпроса за Гърция

Според „Асошиейтед прес“ в момента има 6 основни въпроса около гръцката драма:

1. Как една страна напуска еврото?

Технически погледнато, няма как. Процесът е напълно непознат. Договорите на ЕС позволяват някой от членовете да го напусне, но няма механизъм само за напускане на еврозоната.

Теоретично, ако всичките 19 страни от зоната се съгласят, че е време Гърция да премине към друга валута, може да се преговаря как точно да стане това. Има мнения, според които гърците ще трябва да напуснат и Европейския съюз.

2. Кога е преломният момент?

Когато Европейската централна банка реши да прекрати аварийното кредитиране на гръцките банки, твърди Жолт Дарвас от института „Брьогел“ в Брюксел, това може да се случи при масово теглене на депозити от тези банки и ЕЦБ реши, че не иска повече да рискува да излива пари в тях. Опасенията от щурмуване на банковите офиси от хора и фирми ще се засилят, когато стане напълно ясно, че страната ще пропусне плащането на вноската си по заеми от МВФ на 30 юни.

ЕЦБ може да отреже гръцките банки и ако Атина не си плати на съответните дати през юли и август.

3. Какво ще се случи тогава?

Банките най-вероятно ще трябва да затворят за няколко дни. Когато заработят, правителството вече ще е въвело лимити върху размера на парите, които могат да се теглят и изнасят от страната. „Хората ще си искат парите, банките няма как да им ги изплатят, гърците ще опитат да трупат парите у дома, няма да плащат данъци и цялата финансова система ще замре“, обяснява Дарвас.

4. Как Гърция може да избегне такава катастрофа?

Разбира се, като си плаща навреме дълговете. Другият вариант е по-скоро за ограничаване на щетите – чрез тайно подготвяне на излизането от еврозоната. Малка група официални лица може да организира всичко и да го приложи много бързо. Партньорите от еврозоната ще бъдат информирани броени часове преди гърците да си тръгнат, казват Роджър Бутъл, ръководител на анализаторската група Capital Economics. Населението ще научи последно.

5. Какви пари ще използва Гърция?

Вариантите основно са два – завръщане към драхмата или въвеждане на нова валута. И в двата случая съдбоносен е мащабът и там са най-големите предизвикателства. Ирак се изправи пред такива, когато едва 3 месеца след американската инвазия срещу Саддам Хюсеин въведе нов динар. „Ще имат нужда от огромен обем пари, и то веднага. Голямо предизвикателство е и транспортирането им. За страна с размерите и географията на Гърция ще са нужни много полиция и дори армия, за да стигнат парите в брой навсякъде. Логистично задачата е много тежка“, обяснява Дарвас.

6. Какво ще се случи с дълговете?

Задълженията няма да изчезнат просто така и не е ясно дали и колко от тях ще бъдат обърнати в новата валута. Гърците почти сигурно ще опитат да предоговорят условията по тях и да ги подложат на реденоминиране. Голямото предимство за Атина е, че вероятно почти всички видове заеми ще бъдат отписани от кредиторите. Дарвас обаче напомня, че въпросът с дълговете е технически и може да се уреди, докато икономическите щети от излизането от еврото, рухването на БВП и експлозията на безработица ще бъдат далеч по-болезнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *