Как Естония се превърна в технологичен лидер

/© sxc.hu

По времето, когато Естония възвърна своята независимост през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз, по-малко от половината от населението разполагаше с телефонен пост и единствената независим връзка с външния свят беше финландски мобилен телефон, скрит в градината на министъра на външните работи.

Две десетилетия по-късно страната е световен лидер в областта на технологиите. Естонските специалисти пишат кода за Skype, Hotmail и Kazaa. През 2007 г. Естония стана първата страна, която позволи онлайн гласуване на изборите. Тя е сред водещите в света по покритие с широколентов интернет и държи рекорда по брой на стартиращи компании на човек от населението.

Нейните 1.3 млн. жители плащат за паркоместа с мобилните си телефони, а техните здравни данни се съхраняват в цифров облак. Около 95% от данъчните декларации се подават онлайн. Как най-малката балтийска държава развива такава силна технологична култура? Отговаря The Economist.

Основата е поставенa през 1992 г., когато Март Лаар, премиер на Естония по това време въвежда плосък данък върху доходите, освобождава търговията и привлича чуждестранни капитали с приватизация.

Новите фирми могат да бъдат регистрирани плавно и без забавяния, което е важен стимул за технологичните предприемачи.

Остарялата инфраструктура, наследство от съветската епоха е модернизирана изцяло. Когато Финландия решава да въведе масова цифровизация на комуникациите, тя предлага на Естония своите архаични аналогови централи. Естонците обаче отказват на пръв поглед изгодната оферта и вместо това самите те инвестират в цифровизация.

С национален проект класните стаи са оборудвани с компютри и от 1998 г. всички естонски училища имат достъп до интернет.

Промените не спират дотук. През 2000 г., когато правителството обявява, че достъпът до глобалната мрежа е неотменно човешко право, почти цялата територия на Естония вече е покрита с безплатни Wi Fi точки.

Въвеждането на електронното правителство води до промени в частния сектор. Конкуренцията кара всички компании да минат в онлайн режим. През 2005 г. естонците и местните дружества реализират продажби за 2.6 млрд. долара през Skype и eBay.

Днес в Tehnopol, бизнес център край столицата Талин, се помещават офисите на над 150 водещи технологични компании. Като се има предвид малкият вътрешен пазар на страната, стартиращите фирми са принудени да мислят глобално. Техните клиенти са разпръснати из целия свят.

По данни на Световната банка, над 14 000 нови компании са регистрирани в Естония през 2011 г., което е с 40% повече, отколкото през същия период на 2008 г. Високотехнологичните индустрии в момента създават около 15% от БВП на страната, но ако се отчетат и свързаните с тях дейности, ефектът е много по-голям.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *