Как Лукойл обясниха високите цените на горивата

До сега цената му била по-висока, защото е бил предназначен за зимни условия и ниски температури, заявиха от рафинерията.
От 1 март дизелът у нас ще поевтинее, защото на пазара ще се върне стандартното гориво, увериха от компанията.
От там припомнят, че цените на горива у нас се определят от световната търговия. С почти 30 % е поскъпнал дизелът и бензинът за близо година и половина, сочи анализ на експертите от рафинерията, представен от БНТ. От 2011 г. насам, цената на петролът тип Брент на международния пазар е скочила с 28 %.
Повишението на дизела, у нас е и в резултат на по-голямото търсенето, а намаленото потребление на бензин също се е отразило на цената му, обясниха специалистите.
Според изпратените данни при дизеловото гориво 40 на сто от крайната цена се формира от разходите за акциз и ДДС, докато при цената на бензин А 95 – процентът е 44 на сто.
От предложени от компанията графики става ясно още, че 40 на сто от цената на дизела отиват за нефт, а при бензина – този процент е 41 на сто. Биокомпонентът при дизела дава още 2 процента от крайната потребителска цена.
По 5 на сто и при бензина, и при дизела отиват за нефтопреработка, а експлоатационните разходи са между 11 и 12 процента при различните горива.
Бензиностанциите у нас продават бензин А95 на загуба, сочи анализ на компанията за цените на горивата. При сегашната цена от 2.61 лв. за всеки продаден литър А95 се реализира загуба от 1%, или 2.61 ст. Тя обаче се избива благодарение на дизела, който се продава с печалба от 2%. Причината цената на бензина да се държи по-ниска се крие в невъзможността на обществото да купува по-скъпо, се казва в анализа.
От 2008 до 2011 г. потреблението на бензин се е свило за сметка на дизела. Тази тенденцията е валидна за цяла Европа. В момента пазарният дял е 50%, докато през 2008 г. е бил 43.8%. Преди 5 години бензинът е имал дял от 31.7%, а сега – 27.5%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *