Как манипулира Октопода? Аналогично, Уотсън

Марин Маринов, БНТ:… Аз ви питам дали по това време, за което се говори, че сте имали някакви взаимоотношения… които са близки с него (с Алексей Петров). Дали сте знаели, че той е част от Октопода, близо до главата на организираната престъпност?
Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Аз ще ви дам един друг пример. Местните избори през 2007 година в Бургас.
ММ: Така.
ЦЦ: Имаше едно лице, което беше кандидат за кмет на Бургас – мисля, че се казваше Ваклин Стойновски. Той беше направил осветяването тук на една сграда в София. Естествено, премиерът като кмет отиде, откриват. Снимки, нали това е нещо, което е направено. По време на предизборната кампания този човек си слага тези снимки на неговия сайт и почва да заявява медийно, че той е всъщност автентичният кандидат на Бойко Борисов и на ГЕРБ, а не Димитър Николов, който е кандидатът и регистриран под името на политическа партия ГЕРБ. И оттам всъщност се започна. Дават се снимките как се ръкостискат. Вижте как може да направиш една манипулация. Тогава се принудихме Борисов, Цветанов и колеги от партията да отидем в Бургас и да засвидетелстваме личната си подкрепа и Борисов да каже, че това е автентичният кандидат на ГЕРБ – Митко Николов.
ММ: Аналогично ли е с Алексей Петров това нещо?!
ЦЦ: Може би пак по такъв начин ще се търсят някакви такива манипулации.
***
Министър Цветанов тук прави блестяща аналогия от типа „по същия начин, както БНТ е телевизия, БНР пък е радио“. Ваклин Стойновски, според Цветанов, се пришива манипулативно към Бойко Борисов, за да краде авторитет. По същия начин на Цветан Цветанов манипулативно му пришиват Алексей Петров, но с цел дискредитация.
Цялата красота на аналогизма обаче бе компрометирана от общинския съветник Ваклин Стойновски – бивш крупен бизнесмен с противоречива слава в Бургас. Твърди, че се е разделил с бизнеса си след местните избори през 2007-а и оттогава е отдаден на политиката. Вчера след вицепремиерското интервю Стойновски разпространи опровержение до медиите:
„Никога, нито в кампанията си за местни избори 2007 година в Бургас, нито в публичността на изявите и дейността си не съм предприемал действия за получаване на авторитет както от ГЕРБ, така и персонално от Бойко Борисов.
Именно за да декларирам автономността на кандидатурата си, формацията, с която се явих на избори, е назована „Ваклин Стойновски за Бургас“. Така се нарича и групата ни на общински съветници в настоящия общински съвет в Бургас.
Няма как да съм желал да създам впечатление, че съм подкрепен от дясна формация, защото аз и моето семейство винаги сме били възприемани като представители на лявото политическо пространство.
Проблем е, че вече поставих на общественото внимание кандидатурата си за кмет на предстоящите избори. Това предизвиква нервност в политическите ми опоненти, най-вече заради липсата на добри резултати в управлението им на града“, епистолира Стойновски.
В реда на аналогиите трябва да кажем, че същите обвинения със същите обяснения протекоха още през 2007 г. Лично БоБо, тогава кмет на София, нарочи Стойновски, че Му източва нерегламентирано от Харизмата. И тогава Ваклин обясни, че работата не е съвсем така:
„На сайта ми има снимки, които представят моя бизнес и моята обществена ангажираност. Сред тях са и кадри от откриването на осъщественото от мен фасадно осветление на най-старата сграда в столицата – Археологическия музей. На събитието присъстваха много лица от публичното пространство. Никъде в сайта няма Вашето име… Никога не съм твърдял, че се познавам с Вас – нито в пресата, нито пред хора. Не съм взимал автографи от Вас, не ми е в характера…“
***
Ето докъде могат да стигнат коварните пипала на аналогиите – само дето не става ясно кому беше нужен втори дубъл на една и съща дивотия.

в-к Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *