Как мога да получа целева помощ за отопление

Лято е и животът е някакси по-лек, не му се мисли на човек за нищо. Но при мен не е така, кошмарите от предходната тежка и люта зима не ми дават покой. Тогава дървата за огрев свършиха още в началото на януари и какъв студ студувахме с жената и децата направо не мога да опиша, но избутахме някак. За съжаление поради ниските ни доходи и това лято заделените пари за огрев не са много, трудно е. Но, виждам светлина в тунела. Разбрах, че държавата отпуска целеви помощи за отопление. На кого, как и кога – всичко по темата наpravatami.bg.

Какво представляват целевите помощи за отопление?

Целева помощ за отопление може да бъде отпусната на мен (и моето семейство), независимо дали се отопляваме на газ, твърдо гориво (дърва, брикети и т.н.), електроенергия или топлоенергия, ако покривам критериите за нуждаещо се от социално подпомагане лице. Помощта се отпуска за период от 5 месеца,един отоплителен сезон (1 ноември до 31 март), каторазмерът йсе определя ежегодно (за сезон 2014/2015 г. месечният й размер е бил 72,20 лв.).

Как да кандидатствам?

За да получа така необходимото ми от държавата подпомагане, трябва, подаваммолба-декларацияв дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес. Важно да знам е, че задължително посочвам вида на ползваното отопление (газ, твърдо гориво, електроенергия или топлоенергия).

Важно!Срокът за кандидатсдтване за целева помощ за отопление е от 1 юли до 31 октомври.

На какви условия трябва да отговарям?

Условията, на които аз (и моето семейство) трябва да отговаряме, за да получа подпомагане, са следните:

средномесечният доход на мен (и семейството ми) за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация да е по-нисък или равен от диференцирания минимален доход за отопление(ДМД). Основа за неговото определяне егарантираният минимален доход (ГМД)Определянето става по следния начин:ДМД=Индивидуалният коефициент (К) на лицето, определен в законаХГМД (към момента е 65лв.).Необходимата ми информация за изчисляване мога да намерятук.
да нямам сключен договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и/или гледане (освен когато поелите задължинието за издръжка и/или гледане сапенсионери,инвалиди,учащи сеили безработни);
дане съм продавалили прехвърлял чрездоговор за дарениенедвижимо имущество през последните 5г., като от това условие имаизключения по отношение на продажбата
дане съм пътувал зад границаза своя сметка през последните 12 месеца;
спестяванията на член от семейството ми да не надхвърлят 500 лв. на човек;
да нямам повече от едно жилище, като големината му се определя от броя на членовете в семейството, но от това условие имаизключения
да не съмЕТили пък собственик на или съдружник във фирма;
да нямам вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност да надхвърля 500 лв. (може бонове/акции от масовата приватизация);
да не притежавам движима и недвижима собственост и/илиидеални частиот нея, която може да бъде източник на доходи;
ако съмбезработен, да съм регистриран вдирекциите “Бюро по труда”най-малко 6 м. преди подаване на молбата за социална помощ и да не съм отказвал предлагана ми работа или включване в обучение, програма или проект (при отказ месечна помощ може да ми се отпусне само след преценка на комисия от двама социални работници).от това условие имаизключения

Важно!Нямам право на помощ за отопление, ако попадамв една от тези групи.

Статистическа справка

Постатистически данниза отоплителен сезон 2014/2015 подадените молби за целева помощ за отопление са 299 967, като броя на отпуснатите помощи е 254 998

Одобряване за помощта

Преди да бъда одобрен за предоставяне на помощ за отопление ще ми бъде направна анкета от служител на Дирекция Социално подпомагане, която да установи, дали действително имам нужда от такава. Ако не окажанеобходимото съдействиена социалния работник, помощта ще ми бъде отказана.

На база на анкетата сеизготвя мотивиран доклад, съдържащ предложение за отпускане или отказ на целева помощ. В 7-дни от изготвянето му директорът на дирекцията/упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускане или отказ на помощта. Тя ми се връчва до 14 дни от издаването й, като мога да я обжалвам пред директора в 7 дневен срок.

Отпускане (предоставяне) на помощта за отопление

С оглед вида на използваното отопление, целевата помощ се отпуска по следния ред:

топлоенергия– сумата се превежда натоплофикационното дружество;

Важно!Когато обитавам едно жилище с друго лице/семейство и топлоенергията се отчита на общ топломер или се начислява на обща партида, сумата се осигурява по сметката на титуляра.

електроенергия– парите се изплащат на мен;

Важно!Eлектроразпределителните дружествауведомяват районната дирекция за наличие на неразплатени в срок задължения за всеки едни от месеците през отоплителния сезон.

твърдо гориво– парите се изплащат:

на менили
на търговец на твърдо гориво(само ако в молба-декларацията изрично съм избрал този начин) след представяне на фактура, в коятозадължително е вписан номерът на заповедта за помощта.

природен газ– парите се изплащат на мен.

Заелектроенергия, твърдо гориво или природен газцелевата помощ се отпуска за ноември и декември – не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускането й и до 31 януари – за месеците януари, февруари и март.

Затоплоенергияцелевата помощ се превежда ежемесечно на топлофикационното дружество.Неусвоените средства се възстановяват не на мен, а надирекции “Социално подпомагане”.

Важно!При затруднение в снабдяването с твърдо гориво, директорът на регионалната дирекция може да измени заповедта за отпускане на целева помощ за отопление.

Недобросъвестно получаване/използване на помощта

По сигнал или по преценка на директора на районната дирекция може да ми бъде направена проверка за недобросъвестно получаване/използване на помощта. Получил съм недобросъвестно помощта, ако например съм посочил неверни данни в молбата-декларация.Недобросъвестно използване на помощта ще е налице пък, ако съм получил средства за отопление с електроенергия и още в края на декември ЕРП ми спре тока за неплащане на сметките.Ако се потвърди нарушението ще трябва да възстановя отпуснатите средства заедно със законната лихва. При неизползване по предназначение ще бъда лишен от правото да получа целевата помощ за отоплениеи през следващия отоплителен сезон.Мога да обжалвам заповедта в 7-дневен срок.

Важно!При промява в посочените от мен обстоятелства, не по-късно от 1 месец трябва да уведомя за промяната.

А ако се нуждая от повече информация по въпроса?

Повече информация за отпускане на целевата помощ за отопление мога да потърсянател. 0 800 88 01, всеки ден,от 08.00 до 20.00 ч.Въпрос мога да задам и чрезрубриката “Въпроси и отговори” на сайта на Министерството на труда и социалната политика.

(*)Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.(*)

Образец на молба-декларация за отпускане на целева помощ за отопление

Автор: Пенка Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *