Как се дават помощи за намалено работно време

Поне 26 дни ще чакат работниците за компенсация за намалено работно време. Това става ясно от постановление за реда на изплащане на парите, публикувано в „Държавен вестник“. Според регламента местното бюро по труда трябва да обяви условията в началото на месеца в един местен и един национален вестник. След това работодателите имат 14 дни срок, за да подадат необходимите документи пред бюрото.

Работниците, които кандидатстват за компенсация, трябва да попълнят декларация, а работодателят трябва да представи ред документи: удостоверение за актуално състояние на фирмата, заповед за установяване на непълно работно време, удостоверение от НАП, че не дължи данъци. Той трябва и да поеме задължение, че ще предоставя информация за отработеното от работниците време през периода на получаване на компенсацията, декларация, че няма да наема нови работници и тези, които са на намалено работно време, няма да полагат извънреден труд. От него се искат още финансов отчет за тримесечието, както и отчет за същия период от предходната година.

След подаването на документите и изтичане на 14-дневния срок, Съветът за сътрудничество към бюрото по труда трябва да ги разгледа в рамките на три дни. Първият критерий, по който съветът ще оценява дали да плати компенсацията, е процентът на изменение на продажбите и финансовите резултати от последното тримесечие преди намаляването на работното време, сравнено със същия период от предходната година.

Редът, описан в регламента, предвижда придвижването на документите да не свърши дотук. След изтичане на 3-дневния срок съветът има още три дни, за да предаде документите на Комисията по заетост към областния съвет за развитие, която също има три дни, за да направи класация на молбите и да излезе с предложение до бюрото по труда. Всичко това прави 26 работни дни, и то ако някъде не се получи засечка.

ИЗИСКВАНИЯ

За да кандидатства за компенсация, една фирма трябва да въведе непълно работно време за минимум 5% от персонала си за не по-малко от два месеца. Максималният размер на помощта за един работник е 120 лв., но пари ще се дават в зависимост от това колко е изработеното време, т.е. работникът може да получи и по-малко пари. Компенсации ще се изплащат за не повече от три месеца в рамките на една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *