Как се перат пари в България? На фондовата борса!

Най-чистият начин за пране на пари в България е през фондовата борса, каза Борислав Богоев – финансов експерт, по време на семинар за журналисти на тема „Пазарни злоупотреби с финансови инструменти, как да четем финансовите страници“.
По думите му акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) сякаш са създадени точно с такава цел, особено след въвеждането на плосък данък върху печалбата от 10 процента за всички стопански субекти. Някои строителни магнати са си направили АДСИЦ, където номиналът на акциите е един лев, посочи още Богоев, цитиран от БТА.
С покачването на цената на тези книжа офшорна фирма купува пакет от акциите и основателят на дружеството вече има голяма и честно спечелена сума пари, каза той. И уточни, че данък за тези пари не се плаща по закон.
Най-добрият начин за борба със злоупотребите с вътрешна информация на публичните дружества е бързото разкриване на тази информация на всички потенциални участници на финансовите пазари, смята Богоев. Санкциите у нас за търгуване с вътрешна информация за физически лица са от 20 до 50 хиляди лева, а за юридическо лице – от 50 до 100 хиляди лева, като при повторно нарушение достигат 200 хиляди лева.
В САЩ парите, спечелени чрез злоупотреба с вътрешна информация за дадена компания, се отнемат от съда и се предоставят на дружеството, а глобата към държавата се налага отделно, посочи експертът. В България няма практика дружество да получава финансови компенсации, ако е жертва на комбинации с вътрешна информация, допълни експертът.
Има фирми от съседни държави, които се листват на Българската фондова борса, само за да обявят, че са публични компании в страна от ЕС, каза Богоев. Това им позволява да получат финансиране при по-ниска лихва, уточни той. Търговията с акциите на тези фирми е символична, но достатъчна, за да могат да обявят, че все пак са публични, коментира Богоев. Според него на българската борса има поне 15 такива дружества.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *