Как се финансират атентаторите

Изнудване, трафик на хора, продажба на петрол. Дори и ако Западът успее да пресуши източниците на финансиране на „Ислямска държава“ (ИДИЛ), терористичните клетки в Европа няма да са засегнати от това. Защото членовете им сами си набавят пари за атаките си – преди всичко чрез малки престъпни дейности.

Това се отдава лесно на хората, които отнемат стотици животи в Европа, преди всичко защото повечето от тях произхождат от криминална среда. Те приличат по-скоро на членове на младежки банди, отколкото на религиозни екстремисти. А ако се присъединят към ИДИЛ, то „това е просто прехвърляне към друга форма на девиантно поведение“, казва белгийският политолог Рик Кулсийт. Членството в ИДИЛ за много млади мюсюлмани е част от развитие, което е започвало с „банди, бунтове, трафик на наркотици и младежка престъпност“, казва той, цитиран от N-Tv.

ИДИЛ вкарва в живота им „едно вълнуващо, необикновено измерение – и от престъпници без бъдеще те стават муджахидини с мисия“, пише професорът по политология Кулсийт в проучване, което представи по-рано този месец.

Биографиите на най-малко двама от убийците в Брюксел съответстват на с тази схема. Братята Халид и Ибрахим Ел Баркауи са известни на полицията за редица престъпления. Халид е бил осъден през 2011 г. на до пет години затвор за кражба на кола, при която е имало и насилие. Ибрахим е получил през 2010 г. деветгодишна присъда, защото е участвал в кражба с взлом, при която полицейски служители са били обстрелвани с автомати Калашников. През 2014 г. той бе освободен от белгийски затвор. И някои от убийците в Париж имат дълго криминално досие – често за маловажни нарушения.

За да се извършат атаки, като тези в Париж или Брюксел, терористи имат нужда от малко пари. „Няколко хиляди евро за оръжия от черния пазар, самоделни експлозиви, и една или две коли под наем – пари за това може да се набавят бързо, особено ако извършителят и без това произхожда от престъпния свят“, каза американският изследовател Луис Шели пред Frankfurter Allgemeine Zeitung. Затова има и малко подозрителни парични потоци между регионите, в които е силна ИДИЛ, и градовете в Европа. Шели изучава в университета „Джордж Мейсън“ икономическите основи на терористичните групи.

„Спрямо щетите, които се нанасят, цената е смешно ниска“, казва икономистът Сита Мазумбер пред Die Welt. Експертът по финансирането на тероризма в университета в Люцерн преценява, че неуспешните бомбени атентати срещу пътнически влакове близо до Кьолн през 2006 г. са стрували няколкостотин евро. За нападението срещу влаковете в Мадрид през 2004 г., когато бяха убити стотици хора, според Мазумбер са били необходими 10 000 долара. Атаките срещу лондонското метро през 2005 г. са стрували около 15 000 долара.

Тези суми могат лесно да бъдат набавени – често са достатъчни спестявания или вноски от роднини и приятели. Или пък бъдещите терористи лесно могат да вземат малък кредит от някоя банка.

Един от терористите от Париж, който е бил застрелян от полицията, е взел кредит от 6000 евро от френската банка Cofidis. С тях е купил Калашници и гранати. Същевременно е сключил и застраховка живот, която в случай на смърт погасява кредита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *