Как с топки се правят милиони

 
 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: До края на 2010 Адидас ще продаде 13 милиона топки

Борбата за титлата на Мондиал 2010 все още не е навлязла в решаващата фаза. В момента не би могло дори да се гадае докъде ще стигне германският национален отбор. Една друга титла обаче е вече твърдо в германски ръце.

 Шефът на германския концерн Адидас Херберт Хайнер оповести нов рекорд. Вместо очакваните първоначално 1 милиард и 300 милиона евро, концернът Адидас ще направи тази година, покрай Световното първенство, оборот от най-малко 1 милиард и 500 милиона евро. „По този начин укрепваме още повече нашата водеща позиция на пазара за футболни артикули“, заявява босът на Адидас.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Номер 1 в света
Двубоят на гигантите
Въпросът коя марка е световен шампион в най-популярния спорт на планетата се появява редовно преди световни първенства. Двубоят за тази титла е между Адидас и Найк и се води с  маркетингови бюджети от порядъка на стотици милиони. На третото място, на значителна дистанция от двата гиганта, остава фирмата Пума. Както Адидас, така и Найк предявява за себе си претенцията на лидер в цялостната индустрия за спортни артикули, също и в пласмента на футболни екипи, топки и обувки.
Американският концерн се позовава на актуални анализи на швейцарската банка UBS. Шефът на Адидас противопоставя цифрови данни от два авторитетни института за изследвания на пазара – NPD и Sport-Scan, които констатират, че в момента Адидас държи 34 процента от пазара в световен план, в Европа дори 38 процента, а в Германия и САЩ този дял е цели 50 процента.
На турнира в Южна Африка Найк прави впечатление най-вече с това, че снабдяваните от тази фирма играчи излизат с ярко-червени, или може би става дума за оранжеви, бутони на обувките. За сметка на това Адидас е екслузивен снабдител на ФИФА и вездесъщ като спонсор на турнира. Адидас предоставя топките, екипира над 200 играчи и 12 отбора. „Ние сме по-доминиращи, от когато и да било преди“, подчертава босът на концерна Херберт Хайнер. „Най-много голове досега бяха отбелязани с новия модел обувки Адидас“, добавя шефът на фтболния отдел Маркус Бауман.
Горна граница няма!
Продадени са 6 милиона фланелки за фенове. До края на годината Адидас ще продаде и 13 милиона топки с дизайна на Мондиал. Така футболът се явява като двигател на бизнеса в целия бранш. Шефът на Адидас смята, че що се отнася до пласмента на футболни артикули, горна граница няма, и че в близка перспектива Русия, Китай и Индия щели да се превърнат в пазарите на бъдещето. По неговите думи маркетинговата борба вече се води не само във и около стадионите, а също все повече и в интернет, където циркулира най-младата клиентела.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *