Как ще гласуваме

На изборите за национален парламент утре, на 5 юли, за първи път ще гласуваме с две интегрални бюлетини.
Едната е за партийните кандидати по пропорционалната система, а в другата са мажоритарните кандидати. Те ще бъдат подадени предварително на гласоподавателя, когато той отиде в секцията за гласуване. И в двете бюлетини гласоподавателят трябва да отбележи своя избор в „тъмната стаичка“.
Избирателят може да отрази вота си и в двете бюлетини. Така от неговия регион ще се избират повече народни представители. Ако той обаче не желае да гласува за една от бюлетините, може да я сгъне и да я пусне с неотразен вот. Тогава тази бюлетина ще се отчете като недействителна.
В пропорционалните бюлетини са изписани само първите три имена от съответната листа.
Вътре в кабината няма бюлетини, има само химикалка, с която се отбелязва вотът. След като се отрази вотът, бюлетините се сгъват, като местата за печат остават отгоре, за да може да се сложи и втори печат от член на комисията. Там, където се отбелязва за кого гласуват хората, бюлетините са с тъмна лента от външната страна и не може да се разкрие информацията за гласуването. Бюлетините ще бъдат сгънати фабрично, а на задната страна, където са номерата на партиите и коалициите се намира тъмната лента, която ще скрива отбелязания вот.
В пропорционалната бюлетина знакът се слага в квадратчето пред името на предпочитаната партия или коалиция. В бюлетината за мажоритарните представители – пред името съответно на предпочитания мажоритарен кандидат. При пропорционалния избор няма преференции. При мажоритарния след 21 номер са имената на независимите кандидати, подредени по реда на постъпването им в съответната РИК.
Друг важен елемент при тези избори са двата печата на бюлетините. В противен случай те няма да са валидни. Вторият печат се поставя преди пускането на бюлетината в урната. От ЦИК призоват гражданите внимателно да съблюдават за това и при необходимост сами да подсещат членовете на комисиите да слагат втория печат, преди да дадат гласа си.
При допусната грешка в бюлетината тя се анулира и гласоподавателят получава нова, но това може да става само един път, трета бюлетина няма да се дава.
Особено важно е да се знае, че всеки гласоподавател трябва да получи бюлетината в разгърнат вид и задължително да провери, че тя е чиста, без задрасквания и съдържа само одобреното от ЦИК като имена на кандидатите.
При получаване на личната карта, всеки гласоподавател задължително трябва да се разпише в съответния списък на секционната комисия.
Недопустимо е изнасяне на бюлетини от помещението, в което е разположена избирателната секция. Ако даден избирател разгърне и покаже по какъв начин е гласувал, бюлетината автоматично се анулира и не се пуска в урната.
Трети вид бюлетина ще има за българите, които ще гласуват в чужбина. Там няма да има мажоритарен избор и ще бъдат отбелязани само партиите и коалициите регистрирани в ЦИК, без имената на кандидатите.
За първи път на тези избори ще се гласува и електронно, макар и експериментално. ЦИК реши експерименталното електронно гласуване да се състои в девет секции в Девета френска езикова гимназия в София. В изборния ден в тези секции в кабината за гласуване ще има по едно техническо устройство с визуализиращ екран.
Избирателят, който желае да упражни своя вот по електронен начин, ще заяви желанието си пред комисията. Той няма да получи интегрални хартиени бюлетини, а магнитна карта за гласуване. С нея избирателят ще влезе в кабината, ще разгледа на монитора електронните бюлетини и ще изрази своето предпочитание чрез поставяне на магнитната карта в устройството и потвърждаване на своя вот. След потвърждението техническото устройство ще разпечата на хартия вота на избирателя. Избирателят ще сгъне хартията и ще я пусне в непрозрачна кутия за гласуване, която се намира до традиционната прозрачна урна.
Ако някой избирател прецени, че този начин на гласуване е сложен, той може да се върне към традиционния, но преди да е пуснал вота си в кутията.
След края на изборния ден СИК ще преброи бюлетините и ще прибави към тях резултатите от електронното гласуване, след преброяване на резултатите в непрозрачната кутия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *