Канада излезе от рецесията, Полша не влезе

Икономиката на Канада е излязла от рецесията в края на лятото, след като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с годишно темпо от 0,4 процента през третото тримесечие спрямо предишните три месеца, съобщи днес Канадският статистически институт, цитиран от Франс прес.

Полската икономика, единствената в ЕС, която продължи да нараства по време на световната криза, отчете увеличение на брутния си вътрешен продукт (БВП) с 0,5 на сто през третото тримесечие. Това сочат обявените днес данни на Националната статистическа агенция, цитирани от Франс прес.
Полският БВП се е увеличил през третото тримесечие с 0,5 на сто спрямо предходните три месеца и с 1 процента в сравнение със същото тримесечие на миналата година, сочат данните, отчитащи сезонните промени.
Без да бъдат отчитани сезонните фактори, БВП на Полша е нараснал с 1,7 на сто през третото тримесечие в сравнение със същия период на 2008 година.
През първото и третото тримесечие икономическата активност в Полша нарастваше със съответно 0,1 на сто и 0,5 на сто според данни, отчитащи сезонните фактори, отчете днес статистическата служба на страната.
Според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която обединява 30-те най-богати страни в света, Полша ще приключи годината с растеж от 1,4 на сто, а през 2010 година темпото му ще се ускори до 2,5 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *