Канада и ЕС договориха детайлите на споразумението за свободна търговия

Канада и Европейският съюз (ЕС) най-накрая се споразумяха за детайлите на дългоочакваното споразумение за свободна търговия – около една година след обявяването на предварителното споразумение. Сега може да отнеме още две години, докато пактът бъде напълно одобрен от двете страни. От страна на ЕС то трябва да бъде прието от Европейския парламент, както и от националните парламенти на страните членки, предава Ройтерс.

Споразумението следва да бъде подписано на срещата на върха ЕС-Канада, която се очаква да се проведе в Канада в края на септември.

Споразумението се счита за по-амбициозно от сключеното през 1989 г. Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA) между Канада, САЩ и Мексико. Договорката обхваща всички области на двустранната търговия между ЕС и Канада: стоки и услуги, труд, инвестиции, регулаторното сътрудничество и обществени поръчки.

Според изчисления на Европейската комисия оценяваната в момента на близо 80 млрд. евро двустранна търговия може да скочи с 23% вследствие на споразумението.Сделката ще осигури достъп на северноамериканската държава до европейския пазар с над 500 млн. потребители, правейки я най-голямата сделка за свободна търговия след споразумението NAFTA.

Финалните преговори през последните дни са били в областта на корабоплаването и финансовите услуги. Спорният въпрос за уреждането на споровете между инвеститори и държави, т.нар. ISDS (investor-to-state dispute settlement) е бил изяснен по-рано, заяви канадският премиер Стивън Харпър.

Тази клауза за защита на инвестициите, чрез която чрез съответните законови и подзаконови актове трябва да бъдат решавани възможни спорове чрез арбитраж, е и една от най-спорните теми в разговорите между ЕС и САЩ в мащабния пакт за свободна търговия, известен като Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (Transatlantic trade and investment partnership – TTIP).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *