Канадският фонд Fairfax ще бъде сред най-големите акционери в гръцката Eurobank

Чуждестранни инвеститори ще вложат 1,3 млрд. евро (1,8 млрд. долара) в Eurobank, като по този начин ще станат най-големите акционери в спасяваната гръцка банка, предаде Ройтерс.

Фондът за спасяване на банки в Гърция HFSF е избрал инвестиционна група, водена от канадския инвестиционен фонд Fairfax, за основен купувач на акциите на Eurobank. Чрез покупката ще бъде покрит недостигът на капитал в размер на 2,86 млрд. евро.

Eurobank, която е третата по големина банка в Гърция и 95% собственост на HFSF, ще емитира нови акции, с продажбата на които да покрие дупката, която се появи миналия месец със стрес тестовете на централната банка. Ако Eurobank набере всичките 2,86 млрд евро от пазарите, това ще означава, че HFSF няма да използва останалите й 11 млрд. евро под формата на капиталови резерви.

Инвестиционната група, към която спадат Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie and Brookfield, е обещала, че ще запише до 47%, или 1,33 млрд. евро, от акциите, които Eurobank ще предложи, или по 0,30 евро на акция.

От Capital Research and Management са обещали, че ще закупят акции за 557 млн. евро – най-много от всички. От Fairfax са изразили намерението си за покупка на акции за 400 млн. евро. Освен това Fairfax и Wilbur Ross са поели ангажимент да задържат акциите за поне шест месеца и са заявили, че ще участват активно в управлението на Eurobank.

Настоящи акционери, включително и HFSF, ще се откажат от правото си за покупка на акции, което значително ще редуцира дяловото участие на спасителния фонд.

Намерението на Eurobank да излезе на пазара идва само няколко дни, след като гръцкото правителство пласира успешно 5-годишни ценни книжа на стойност 3 млрд. евро.

Кредиторът, чиято пазарна капитализация се оценява на 2,19 млрд. евро, следва Alpha и Piraeus, които също ще търсят купувачи на своите акции, за да увеличат капитала си. Най-голямата банка в Гърция – National Bank of Greece (NBG) също планира да набере средства от пазарите.

Сделката потвърждава тенденцията чуждестранни фондове да правят малки инвестиции в южната ни съседка, залагайки на възстановяването на нейната икономика. Освен това тя ще е и третата гръцка инвестиция на Fairfax. Канадският фонд се контролира от инвеститора Прем Ватца, познат и като „Канадския Уорън Бъфет”.

Fairfax има вложения в поделението на Eurobank за недвижими имоти и има 5-процентен дял в една от най-големите добивни и енергийни компании в Гърция Mytilineos.

Barclays, Deutsche Bank и JP Morgan ще работят за увеличението на капитала на Eurobank. Бордът на директорите на банката разкри, че 10% от новите акции ще бъдат предложени на местните инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *