Канадци създават най-голямата „златна“ компания в света

Златодобивната компания Placer Dome е приела в четвъртък „златното предложение за брак“ на националния си конкурент Barrick Gold, предложил му около 10,4 млрд. долара, за да бъде създадена най-голямата компания в сектора в световен мащаб.

След като в продължение на два месеца компанията не приемаше първата оферта от 9,2 млрд. долара на Barrick, като я определяше като „финансово недостатъчна“, накрая Placer Dome се предаде.

Базираната във Ванкувър компания обяви, че все пак е сключено „приятелско споразумение“ с конкурента от Торонто.

Според наблюдатели, ако сделката бъде финализирана, ще се създаде най-голямата златодобивна компания в света по показател производство и резерви, която ще измести на втора позиция сегашния лидер Newmont. Запознати също така смятат, че няма вероятност за контраоферта от друг конкурент.

Сделката се осъществява в момент, когато златото достигна най-висока стойност от 25 години, минавайки цената от 500 долара за унция, основно поради нестабилната геополитическа обстановка и покачването цената на петрола.

Според наблюдатели сливанията в сектора са неизбежни, тъй като производството се понижава и новооткритите находища са все по-редки.

Очакванията са общото производство на Placer и Barrick за 2005 г. да достигне 8,3 – 8,4 млн. унции при резерви от 169 млн. унции, срещу 100 млн. за Newmont.

За придобиването Barrick ще плати в брой около 1,344 млрд. долара, като новоиздадените акции ще са около 333 млн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *